02-09-06

Vermaard rechter gaat oorzaken dood Diana onderzoeken

Elizabeth Butler-Sloss, een van de meest vermaarde rechters van Groot-Brittannië, gaat een onderzoek voeren naar de oorzaken van de dood van prinses Diana in 1997 in Parijs. Dat schrijft de Britse krant The Times zaterdag.

Butler-Sloss zou benaderd zijn om op te treden als 'coroner'. Dat is een gerechtelijke procedure die specifiek is voor Engeland en Wales. Een coroner is er een gerechtelijke lijkschouwer, die de doodsoorzaken moet onderzoeken in het geval van een gewelddadige of onverklaarbare dood.

De magistrate, die 73 jaar is, was de eerste vrouw die aangesteld werd bij het hof van beroep in 1988. Ze staat bekend om haar gezond verstand en heeft al heel wat uitspraken gedaan in sterk gemediatiseerde zaken, zowel strafrechtelijke zaken als zaken over ethische kwesties.

Butler-Sloss weigerde zaterdag commentaar te geven op het artikel in The Times.

Diana scheidde in 1996 van prins Charles, de Britse kroonprins. Op 31 augustus 1997 kwam ze op 36-jarige leeftijd om in een auto-ongeval. Daarbij kwam ook haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul om het leven.

In Frankrijk toonde het politieonderzoek aan dat het ongeval veroorzaakt was doordat de chauffeur de controle over het stuur verloor. De chauffeur bleek namelijk zowel onder invloed van alcohol als van medicijnen, en hij reed daarenboven zeer snel om paparazzi af te schudden.

Een eerste coroner werd in 2004 benoemd. Maar Michael Burgess zag af van zijn opdracht omdat hij naar eigen zeggen een te hoge werklast had.

 

bron: Het Nieuwsblad

 

18:04 Gepost door Leve de Koning in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engeland, auto, parijs, prinses diana, dood, ongeval, paparazzi |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.