04-09-06

Koninklijke waardering voor ‘eten voor aids’

Uniek. Indrukwekkend. Heel leuk. De koninklijke waardering voor de veertiende aflevering van het Amsterdam Diner werd op verschillende manieren tot uitdrukking gebracht.


Prinses Mabel en prins Friso arriveren bij het Amsterdam Diner.
 

Prinses Mabel en prins Friso sloten zich moeiteloos aan bij de ruim 1200 andere eetgasten in de fraai aangeklede Heineken Music Hall, waar niet alleen gezelligheid en goed voedsel centraal stonden, maar vooral ook, aandacht voor aids.

Eten voor het goede doel is in de VS tot kunst verheven. De opbrengsten van liefdadigheidsdiners waar politici, sterren uit film- en showwereld en de groten uit het bedrijfsleven elkaar in een genoeglijke sfeer treffen zijn vaak gigantisch.

Het Amsterdam Diner, in 1992 op kleine schaal begonnen op de Dam in Amsterdam, is het succesvolle kleine Nederlandse broertje; maar in ons land wel de grootste in zijn soort. Dat bleek wel aan de recordopbrengst zaterdag van 460.000 euro.

De formule is ijzersterk. Bedrijven sponsoren het diner, anderen ‘kopen’ tafels en nodigen gasten uit, vrijwilligers zorgen voor de bediening, artiesten - Liesbeth List en Ramses Shaffy ontroerden en beroerden zaterdag menigeen - treden belangeloos op, ministers, Kamerleden, en BN’ers zorgen voor kleur en cachet en zaterdag kwam er ‘koninklijke goedkeuring’ in de aanwezigheid van Mabel en Friso.

Beiden zetten zich al langer in voor de bestrijding van aids, zowel privé - bij hun huwelijk werd er voor gecollecteerd - als via het werk.

Minister Joop Wijn was beschikbaar om loten te verkopen, samen met onder andere Wouter Bos, Mark Rutte en Monique Heijn. De VVD-leider was eerder los dan zijn PvdA-rivaal. „Deze keer heeft Mark van Wouter gewonnen,“ werd alvast een voorzetje voor de verkiezingsstrijd gegeven. Maar behalve om geld en plezier - na het hoofdgerecht werd het deftige diner een dans- en swingfestijn, ‘geweldig’ aldus Mabel - ging het als vanouds ook om bewustwording en hulp. De ‘Young Ones’, met hiv-geïnfecteerde jongeren drukten iedereen met de neus op het feit dat hiv en aids ook hier nog levens bepalen. Ze kregen een cheque van 25.000 euro voor hun voorlichtende activiteiten.

Een filmpje van een 71-jarige oma uit Mozambique zorgde voor tranen en stilte in de zaal. Even smaakte de heilbot in mosterdsaus niet meer. Haar vijf kinderen zijn overleden. Op haar rust de zorg voor de zeven kleinkinderen. Meer dan geborgenheid en twee borden maispap per dag kan ze echter niet bieden. Met de opbrengst van het Amsterdam Diner kan praktische steun worden gegeven: schoolgeld en schooluniformen bijvoorbeeld, opdat de kinderen zich in de toekomst zelf kunnen redden. „Daar doen we het voor,“ wist ook prinses Mabel.

 

Bron: De Stem

13:11 Gepost door Leve de Koning in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, prinses mabel, eten, amsterdam, aids, hiv, prins friso |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.