06-09-06

Prins Floris getrouwd voor de kerk

Prins Floris, met zijn vrouw Aimée

 
Prins Floris, de jongste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is zaterdag met zijn vrouw Aimée voor de kerk getrouwd. Donderdag trouwde het paar voor de wet, ook in Naarden. Voorganger bij de kerkelijke inzegening was dr. Anne van der Meiden. De vrijzinnig-hervormde theoloog is betrokken bij de bijbelstudiekring van de ouders van prins Floris.

"We vieren samen de eucharistie, zonder nadrukkelijke toestemming van kerkelijke leiders, maar dat hoeft ook helemaal niet. We vieren de eucharistie met mandaat van ons eigen gelovige hart.'' Dominee Anne van der Meiden deed veel aanwezigen bij de protestantse inzegening van het huwelijk van prins Floris en zijn katholieke vrouw Aimée zaterdag in Naarden wel even verbaasd staan.

Een katholieke eucharistie tijdens een protestantse dienst. Dat zou wel voor een religieuze rel gaan zorgen. Niets was echter minder waar. De predikant bedoelde zaterdag in de Grote Kerk in Naarden met eucharistie niets anders dan dankbaarheid, het thema van de dienst: "Eucharistie is een dankoffer. Het gaat mij om de inhoud van dat oude woord, een samenvoeging van het voorvoegsel 'goed' met dank, blijdschap en zelfs schoonheid.''

"Euchariste gineste, wees dankbaar, vier altijd eucharistie. Elk geloof kent een eucharistie, een dankoffer, een blij offer, een opgewekte dank, een dankgebaar, dat kan het woord allemaal betekenen. Een eucharistie is de goede vreugde, de genade, het aangename, dankbare gemoed.''

Dat Floris en Aimée dankbaar zijn voor elkaar, straalde zaterdag van het tweetal af. "Die twee hebben niet elk een gouden hart, maar elkaars gouden hart'', constateerde Van der Meiden. "Zorg dat het zo blijft. We geven jullie met blijdschap over aan elkaar.''

Na het aanschuiven van de eenvoudige ringen, kregen beiden een bijbel, Floris de Statenbijbel, Aimée de vorig jaar verschenen Naarder Bijbel. Predikant Pieter Oussoren werkte dertig jaar aan deze vertaling, die zo dicht mogelijk bij de Hebreeuwse en Griekse bronnen blijft. Normaal krijgt de man de bijbel, omdat hij volgens de christelijke traditie nu eenmaal het hoofd van het gezin is, aldus ouderling van dienst J. Bout. De wenkbrauwen van de zelfbewuste Aimée gingen bij die woorden enige centimeters omhoog. Aangezien zij echter uit Naarden komt, was er voor haar die bijbel uit haar eigen stad, die ook foto's bevat van schilderingen uit de Grote Kerk.

De ouderling van dienst wees erop dat de bijbel op bepaalde momenten in het leven goed van pas kan komen. "Op enig moment komt u weer met beide benen op de grond. En in elk mensenleven zijn er
momenten dat je denkt: 'wat gebeurt me nu'. Dat zijn momenten waarop je graag steun zou hebben.''

Niet alleen waren er maar wijze woorden, zaterdag in Naarden. Eveneens de mooie bruidsjapon van Lidy de Joode, bloemversieringen in herfstkleuren, muziek van tal van componisten onder wie Mozart en Giulio Caccini, van wie speciaal voor de katholieke bruid een Avé Maria ten gehore werd gebracht door sopraan Cecilia Mutsaerts.

Aimée kon haar tranen niet bedwingen en Floris, bij wie een traan in de ooghoek blonk, moest een brok in de keel wegslikken. Muzikaal zetten ook organist Wybe Kooijmans, trompettist Ad Klink, Kamerkoor Dvoràk, het Koor van de Nederlandse Händelvereniging, het Randstedelijk Begeleidingsorkest en nog enkele solisten hun beste beentje voor.

De hele koninklijke familie was erbij, er waren bekende Nederlanders onder wie Richard Krajicek en zijn Daphne Deckers, Martin Schröder en Ivo Niehe, die het paar volgende week met zijn ook pas getrouwde broer Pieter-Christiaan en diens bruid voor zijn TV Show interviewt.

De Grote Kerk van Naarden was afgeladen voor het huwelijk van de allerlaatste Nederlandse prins. Niet alle aanwezigen konden het gelukkige paar goed zien, maar er waren schermen opgehangen zodat iedereen alles kon volgen, vanaf de aankomst van de gasten buiten.

Onbekommerd klonk het commentaar. "Gewaagd, maar leuk, die hoed van Laurentien'', vond de een. "Die van Máxima valt me tegen, maar beter dan dat enorme geval bij het huwelijk van Pieter-Christiaan.'' En de hele kerk zag een van de gasten buiten zwikken. "Oeoeoeh'', aldus de hele gemeente in koor, om daarna onbedaarlijk te lachen om de eigen, gezamenlijke schrikreactie.

De veiligheidsmaatregelen die de politie van Naarden had getroffen, leken bijna grotesk, met controles als op Schiphol. Echt optimaal waren ze trouwens niet. Zo wandelde een verslaggeefster vrolijk de detectiepoortjes door met twee niet al te grote, maar vlijmscherpse zakmessen in haar tas, zó de kerk in.

Prins Floris is door zijn huwelijk afgevallen als lid van het Koninklijk Huis. Hij liet geen toestemming aan de Eerste en Tweede Kamer vragen.

bron: IKON

22:37 Gepost door Leve de Koning in Liefde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, huwelijk, prins floris, kerk, naarden, aimee |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.