10-09-06

Koningsdrama’s heersen in Venetië

Gekroonde hoofden doen het uitstekend dit jaar op het Filmfestival van Venetië. De Chinese actrice Ziyi Zhang was tot voor kort voornamelijk bekend als virtuoos vechtersbaasje in prestigieuze kung fu-films als Crouching Tiger, Hero en House of Flying Daggers.

Ze blijkt nu ook een hevig intrigerende ’koningin Gertrud’ te kunnen neerzetten in een door Feng Xiaogang geregisseerde variant op Hamlet. Maar nog indrukwekkender was Helen Mirren als koningin Elizabeth II van Engeland.

Shakespeare verwerken tot ’martial arts’ klinkt goedkoper dan het is. In de hoogtijdagen van de spaghetti-westerns is er wel eens een pief-paf-poef-film gemaakt die Johnny Hamlet heette en echt nergens naar leek, maar The Banquet als Chinese variant op hetzelfde thema blijkt wel degelijk zeer indrukwekkend.

Al heel lang hadden we de gewoonte om de knokpartijen in Aziatische films te beschouwen als gechoreografeerd, danskunst eigenlijk. Pas echt interessant begint het te worden nu Yuen Wo-Ping (die ook de vechtscènes ontwierp voor The Matrix, Crouching Tiger en Kill Bill) zijn genie loslaat op een film waarin ook regulier Chinees ballet (van 30 eeuwen geleden) te zien is en soms zelfs adembenemende mixages van de twee. Terwijl je de film alleen al een Oscar zou gunnen voor uitnemend kleurgebruik (veel purper, tegenover room, rood en zwart) houdt Feng Xiaogang ook de Hamlet-tragedie robuust overeind.

In de competitie is Stephen Frears’ werkstuk The Queen tot dusver de beste bijdrage gebleken. In een verschrikkelijk scherp en gortdroog spiritueel geschreven draaiboek van Peter Morgan maken we de volslagen ontreddering mee van het Britse koningshuis toen er gereageerd moest worden op de dood in Parijs van Lady Di, die nog maar net officieel was gescheiden van Prins Charles.

Lastpak

We horen Prins Philip zelfs foeteren dat Di nu ze dood is nog een groter lastpak blijkt te zijn dan toen ze leefde.

Het Britse volk blijkt zich steeds meer te storen aan het merkwaardige feit dat er inmiddels een vijf meter hoge dijk van bloemboeketten tegen de hekken van Buckingham Palace ligt, maar dat de bewoners zelf nog steeds niet de moeite hebben genomen om zelfs maar de vlag half stok te hangen.

Niet thuis

De werkelijkheid achter de feiten zijn nog absurder dan gedacht. De koninklijke familie bevindt zich helemaal niet in Londen maar in het Schotse paleis Balmoral, waar men nog dagen druk blijft met jachtpartijen in geruite rokjes en het aaien van talloze honden me te korte pootjes. De totale wereldvreemdheid van de Britse ’royals’ wordt magnifiek gekenschetst, met een werkelijk briljante Helen Mirren in de titelrol. In de door Stephen Frears geregisseerde film wordt Tony Blair sterk vertolkt door Michael Sheen.

 

bron: Einhovens Dagblad

De commentaren zijn gesloten.