14-09-06

Beeckestijn voor even paleis Soestdijk

Acteurs Marieke de Kleine en Hyke van Sprundel als Juliana en Bernhard tijdens tv-opnames op landgoed Beeckestijn. Foto United Photos/Toussaint KluitersEven heeft Velsen een eigen koninklijk paleis. Het voormalig museum Beeckestijn doet twee dagen dienst als paleis Soestdijk voor de opnames van een nieuwe televisieserie over de jonge prinses Juliana. Veertig figuranten, 35 mensen voor het filmen en het opbouwen van de sets, een handjevol acteurs en twee dozijn journalisten en fotografen zwermden dinsdag rond voor de opnames bij Beeckestijn.

Als de acteurs die Juliana en Bernhard spelen voor de fotografen poseren, met accent en al, is het even alsof daar echt de jonge prins en prinses staan. Alles moet lijken alsof het 1937 is, toen de achtentwintigjarige prinses Juliana en prins Bernhard het paleis betrokken.

Een kopie van Bernhard´s toenmalige sjieke Ford en een ouderwets hoekige verhuisbus staan glanzend voor de deur. Of beter gezegd, voor de achterdeur van Beeckestijn, die vanwege de grote achtertuin meer lijkt op de voorkant van paleis Soestdijk dan de echte voordeur. De meeste vrouwelijke figuranten doen zich voor als dienstmeisjes gekleed in zwarte lakschoenen, een donkere jurk met wit schort en een wit hoofdkapje.

De mannen zijn in rode shirts met grote witte kragen en in witte kniesokken als traditionele lakeien gehuld, of als paleiswacht in vol ornaat. Voor de figuranten is het net een verkleedfeestje; het grootste deel van de dag hoeven ze niks te doen en er worden veel foto’s gemaakt. De drukte sust snel als er plots uit vele walkietalkies ,,stilte, opname’’ klinkt.

In het echte paleis Soestdijk mag niet gefilmd worden. ,,Dus verkopen we Beeckestijn als Soestdijk’’, zegt producent Paul Voorthuysen. ,,Maar we plakken er wel wat beelden van het echte paleis tussen hoor.’’

 

Bron: IJmuider Courant

20:23 Gepost door Leve de Koning in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, soestdijk, prinses juliana, prins bernhard |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.