19-09-06

Koning van Tonga begraven

De zondag overleden koning Taufa'ahau Tupou IV van Tonga is dinsdag begraven tijdens een ceremonie waar Polynesische rituelen samengingen met christelijke gezangen.

Duizend dragers in traditionele kledij brachten de vorst, die 41 jaar lang de absolute heerser was over het eilandenrijk, naar zijn graf.

Genodigen
De straten in de hoofdstad Nuku'alofa waren voorzien van zwarte en paarse draperieën. Behalve ongeveer 15.000 inwoners van het land woonden ook tientallen door de nieuwe koning Siaosi Tupou V uitgenodigde buitenlandse functionarissen - onder wie de Japanse kroonprins Naruhito en vertegenwoordigers uit Nieuw-Zeeland en Australië - de plechtigheden bij.

Universitaire graad
De koning is in een met lood beklede mahoniehouten kist begraven naast zijn moeder, koningin Salote Tupou III, die hij in 1965 opvolgde. Topou IV was de eerste inwoner van Tonga die een universitaire graad behaalde. Tijdens zijn bewind besteedde hij veel aandacht aan onderwijs. Hij studeerde in Oxford en aan de Britse militaire academie Sandhurst.

200 Kilo
Tupou, die overleed aan een hartkwaal, stond ooit bekend als de zwaarste monarch van de wereld. Hij woog meer dan 200 kilo, maar viel later flink af.

Nieuwe koning
De nieuwe koning, die 58 jaar is, wordt volgens de Tongaanse traditie pas na een rouwperiode van een jaar gekroond. Hij is vrijgezel en heeft voor zover bekend geen kinderen.

 

Bron: RTL

20:02 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: begraven, koning taufa ahau, tonga |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.