20-09-06

Legercoup Thailand / Koning was geen fan van Thaksin

Onvrede over het bewind van premier Thaksin heeft in Thailand geleid tot een legercoup.

Jarenlang leek democratisch Thailand een lichtend voorbeeld in de regio. Staatsgrepen (zeventien sinds 1930) behoorden sinds een laatste poging in 1992 tot het verleden. Per Grondwet is vastgelegd dat het leger zich buiten de politiek dient te houden. Maar sluipenderwijs nam de spanning in het land toch weer toe.

Premier Thaksin Shinawatra, die in 2005 voor de tweede keer de verkiezingen won, is een omstreden leider. Op het platteland is hij populair vanwege zijn economische steunprogramma’s. Maar zijn autoritaire optreden en zijn pogingen de media onder controle te houden, wekken bij de sterk gegroeide middenklasse van Thailand steeds meer verontwaardiging. Ook de enorme rijkdom die hij en zijn old boys’ network op dubieuze wijze vergaren maakt hem uiterst impopulair.

De druppel was het bericht in januari dat het telecombedrijf Shincom, dat eigendom is van Thaksin en zijn familie, aandelen verkocht had aan Singapore in een belastingvrije megadeal. Met massale protesten eisten de Thais zijn aftreden.

Thaksin reageerde met de ontbinding van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in april. Oppositiepartijen boycotten die en de partij van Thaksin won met 57 procent van de stemmen. Na een periode van nieuwe protesten, politieke onzekerheid en een uniek ingrijpen van koning Bhumibol, verklaarde het hooggerechtshof de uitslag ongeldig. Er werden nieuwe verkiezingen gepland voor 15 oktober. Die zijn onlangs weer uitgesteld, tot november.

Zo is het land de afgelopen maanden van crisis naar crisis gezwalkt. Het lijkt aannemelijk dat het geduld van het leger onder leiding van stafchef Sondhi Boonyaratkalin opraakte. Al langere tijd circuleerden er geruchten over een staatsgreep.

De verhouding tussen het leger en Thaksin staat mede op scherp vanwege onenigheid over het beleid in het zuiden, waar het leger militante moslimgroepen bestrijdt. Onlangs werd opnieuw duidelijk dat er spanningen zijn toen Thaksin legerofficieren beschuldigde van een poging hem te vermoorden.

De Raad van Politieke Hervorming, zoals de legereenheden die de coup pleegden zich noemen, beroept zich op trouw aan de koning. Formeel is de koning er een voorstander van dat het leger zich buiten de politiek houdt, maar generaal Sondhi staat bekend om zijn goede banden met het koningshuis. Het is publiek geheim dat de koning geen fan is van Thaksin. Hoewel die vanuit New York de noodtoestand uitriep en Sondhi ontsloeg, is het niet aannemelijk dat hij nog iets zal kunnen uitrichten.

 

Bron: Trouw

07:48 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thailand, staatsgreep, koning bhumibol |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.