22-09-06

Prinses Mabel pleit voor aids-vaccin

In Amsterdam wordt een groot aids-congres gehouden over de ontwikkeling van een vaccin tegen deze dodelijke ziekte. Zo'n duizend onderzoekers uit de hele wereld praten vier dagen lang over de medische stand van zaken. Ook maatschappelijke thema's staan op de agenda, zoals de politieke en culturele obstakels voor het gebruik van condooms. Prinses Mabel van Oranje sprak daarover op de opening van het congres.

Belangrijke aandachtspunten op het congres in Amsterdam zijn verder het werven van meer geld voor onderzoek en een betere samenwerking met politici en beleidsmakers. De Nederlandse professor en aids-onderzoeker Joep Lange is voorzitter van het congres. Hij houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met onderzoek naar een vaccin tegen aids.

Onderzoek
In 2005 raakten wereldwijd ruim vier miljoen mensen besmet met het virus. Meer dan de helft van alle aids-patiënten bevindt zich in Afrika. Op dit moment kan aids alleen maar worden bestreden door middel van preventie en aids-remmers. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid sprak op de opening van het congres en kondigde aan dat de Nederlandse regering 130 miljoen euro beschikbaar stelt voor een instituut dat onderzoek gaat doen naar een vaccin tegen aids.

Volgens Hoogervorst is het ontwikkelen van een vaccin tegen aids net zo belangrijk als een vaccin tegen griep. "Iedereen is terecht bang voor de uitbraak van een nieuwe grieppandemie met alle gevolgen van dien. In het geval van aids is die pandemie al onder ons", zei Hoogervorst.

Sinds de ontdekking van aids in de jaren tachtig zijn er 25 miljoen mensen aan overleden. Er zijn inmiddels wel medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen vertragen, maar de vaak dure behandelingen zijn niet voor iedereen in de wereld beschikbaar".

Pragmatisme
Ook prinses Mabel van Oranje, de echtgenote van prins Friso, sprak op de opening van het aids-congres. Zij deed dat in haar functie van directeur van het in Londen gevestigde Open Society instituut dat een onderdeel is van de Soros Foundation. Deze wereldwijde organisatie zet zich onder meer in voor het stimuleren van democratie, verantwoord bestuur en mensenrechten. Volgens prinses Mabel moet het onderzoek naar een vaccin tegen aids vooral pragmatisch gebeuren en dat is niet altijd het geval.
Prinses Mabel is kritisch over beleidsmakers die niet altijd de mensen in hun beslissingen betrekken die het meest te leiden hebben van de aids-pandemie. "Als gevolg daarvan sterven er mensen die gered hadden kunnen worden en zijn er kinderen wees geworden die samen met hun ouders hadden kunnen opgroeien"

"Vrouwen en meisjes lopen de meeste kans op besmetting," zegt prinses Mabel. "Een vaccin tegen aids zou hen kunnen beschermen zonder dat hun partners dat in de gaten hebben". Veel vrouwen worden gedwongen seks te hebben zonder bescherming van condooms. In Zuid-Afrika heeft een op de drie meisjes de eerste keer seks op onvrijwillige wijze. Een vaccin dat bescherming biedt tegen de besmetting met HIV zou voor hen een uitkomst zijn. Ook vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld zouden daardoor kunnen worden beschermd.

Prinses Mabel is ervan overtuigd dat met voldoende investeringen, samenwerking, toewijding en effectieve politiek de gevolgen van aids in arme landen beperkt kunnen worden. "Als er maar voldoende pragmatisch wordt gewerkt met het zoeken naar een vaccin tegen deze vreselijke ziekte".


Bron: Hivnet

20:39 Gepost door Leve de Koning in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, hiv, aids, prinses mabel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.