27-09-06

Koningin bezoekt scholen en jeugd op Aruba en Antillen

Koningin Beatrix brengt van 6 tot en met 16 november een bezoek aan Aruba en de Antillen. Het bezoek staat voornamelijk in het teken van ontmoetingen met Antilliaanse jeugd en bezoeken aan scholen en jongerenvoorzieningen.

 

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst RVD woensdag bekendgemaakt. De vorstin begint haar bezoek op Aruba. Vervolgens reist zij naar Bonaire, Sint Maarten, Curaçao en Saba. Ze besluit haar bezoek op Sint Eustatius en reist op 17 november weer naar huis.

Koningin Beatrix reikt op 13 november op Curaçao postuum een Zilveren Anjer uit aan de weduwe en de zonen van Gomes Casseres. Casseres kreeg de onderscheiding dit jaar toegekend wegens zijn inspanningen om de Sefardisch-Joodse cultuur op Curaçao te behouden.

De 85-jarige Cassares was in juni al te zwak om naar Nederland te komen voor de uitreiking. Afgesproken werd toen dat de majesteit hem tijdens haar bezoek zou onderscheiden, maar Cassares overleed op 14 september.

Op Aruba, Bonaire en Curaçao is de koningin bij de opening van zogenoemde Cruyff Courts. Dat zijn sportvelden met allerlei voorzieningen, waar kinderen na schooltijd gratis gebruik van kunnen maken. In Nederland zijn al op tal van plaatsen zulke Cruyff-veldjes, een initiatief van de Johan Cruyff Foundation.

Op alle eilanden bezoekt Beatrix scholen, buitenschoolse opvanghuizen dan wel dagopvangplekken voor kinderen. Zeescouts geven voor de kust van Saba een demonstratie, terwijl de jeugd van Sint Maarten zich presenteert in een sportcomplex. Op Aruba heeft de koningin een ontmoeting met jongeren, terwijl ze op Bonaire een project voor kinderen met gedrag- of leerstoornissen bekijkt.

Het bezoek aan Sint Eustatius op 16 november staat in het teken van de Statia-America Day in Fort Oranje. Jaarlijks herdenkt het eiland dat het in 1776 als eerste land ter wereld de nieuwe Amerikaanse vlag met saluutschoten begroette en dus erkende. De vlag wapperde aan boord van zeilschip Andrew Doria. Koningin Beatrix onthult op de laatste dag van haar reis een schaalmodel van dit Amerikaanse vlaggenschip.

 

Bron: De Volkskrant

De commentaren zijn gesloten.