03-10-06

Beatrix vervult 77 erefuncties

Koningin Beatrix heeft naast het koningschap, haar voorzitterschap van de Raad van State en het voorzitterschap van het bestuur dat het koninklijk huisarchief bestiert, ook nog 77 erefuncties.


Beatrix met drie kleinkinderen. FOTO RVD

Dat blijkt uit een opgave van het paleis, die op verzoek van de persdienst GPD, waarbij ook BN/DeStem is aangesloten, is verstrekt. De koningin heeft in haar eentje meer erefuncties dan de hele Noorse koninklijke familie samen (62), maar kan niet tippen aan haar Britse collega Elizabeth (ruim 700).

Bij de Oranjes komt alleen Pieter van Vollenhoven enigszins in de buurt van Beatrix. Hij heeft dertig erefuncties. Zo zit hij in dertien comités van aanbeveling en heeft hij veertien beschermheerschappen. Prinses Margriet heeft negentien erefuncties.

Koningin Beatrix is beschermvrouwe van een bonte verzameling organisaties en instellingen. Een aantal heeft direct verband met haar functie als staatshoofd, andere komen voort uit eigen belangstelling of traditie. Dat Beatrix bijvoorbeeld beschermvrouwe is van de Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, de Nederlandse Adelsvereniging en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, ligt in de lijn der verwachtingen. Minder voor de hand ligt haar beschermende rol voor het Koninklijk Nederlandse Rundvee Syndicaat en de Nederlandse Banketbakkers Ondernemers Vereniging.

Krijgsmacht, kunst en geschiedenis zijn op de lijst ruim vertegenwoordigd, maar de liefde voor de zeilsport is ook duidelijk, met een handvol zeil- en roeiverenigingen (Muiden, Amsterdam, Rotterdam) en de stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten.

Prins Willem-Alexander heeft twaalf erefuncties, evenveel als zijn Noorse evenknie Haakon. Maar het is niets in vergelijking met de Britse troonopvolger prins Charles (360). Die ziet zijn agenda dan ook dagelijks vollopen met lunches, diners en bijeenkomsten van al die ‘beschermde’ instellingen.

Prinses Máxima is beschermvrouwe van slechts vijf organisaties of instellingen, waaronder Scouting Nederland en het Concertgebouworkest.

De opgave van het paleis is overigens niet compleet. De familieleden die sinds kort geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis, zoals de prinsen Friso, Pieter-Christiaan en Floris, worden niet vermeld. Van Friso is in elk geval bekend dat hij samen met zijn broer Constantijn erevoorzitter is van het Prins Claus Fonds en dat hij beschermheer is van de stichting De Hollandse Molen.

Niet bekend is hoeveel en welke erefuncties de prinsessen Irene en Christina nog vervullen.

 

Bron: De Stem

14:01 Gepost door Leve de Koning in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: erefuncties, nederland, koningin beatrix |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.