03-10-06

Mainichi: Japanners willen keizerin

Opinieonderzoek verandert geen keizerlijke wetten. Baby prins Hisahito hoeft zich dus geen zorgen te maken over de resultaten van een enquete die het Japanse blad Mainichi de afgelopen week over heel Japan heeft gehouden. Daaruit blijkt dat 63 procent van de ondervraagden vindt dat de spelregels moeten worden veranderd. Ook vrouwen moeten op de troon kunnen komen meent maar liefst 72 procent.

De resultaten wijken niet veel af van eerder opinieonderzoek. Kort na de geboorte van prinses Aiko in december 2001 vond 86 procent dat Japan rijp was voor een regerende keizerin. Vorig jaar was dat cijfer bijna hetzelfde toen toenmalig premier Koizumi liet weten de opvolgingswetten - die vrouwen juist uitsluiten - te willen wijzigen.

In februari, toen bekend werd dat prinses Kiko zwanger was (van de op 6 september geboren Hisahito) vond 78 procent van de ondervraagden dat nog steeds. Opvallend is dat nu 65 procent van de aanhangers van de nieuwe premier Abe ook meent dat de opvolgingswetten moeten worden veranderd. Abe is zelf voorstander van de status quo. 

 

Bron: Royalblog.nl

08:41 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, keizer, keizerin, mainichi, prins hisahito |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.