04-10-06

Koning Albert bezoekt opgefrist museum Autoworld

Kamervoorzitter Herman De Croo leidt koning Albert rond in Autoworld.
De 150 oldtimers in Autoworld zijn nu van dichterbij te bekijken.
In Autoworld staan heel wat wagens van Belgische makelij, zoals deze Minerva.
De koning, Kamervoorzitter De Croo en kabinetschef Van Yperseele halen herinneringen op bij de foto van de opening, 20 jaar geleden.


Koning Albert heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het automobielmuseum Autoworld aan het Jubelpark in Brussel. Volgend weekend viert het museum zijn twintigste verjaardag. Kamervoorzitter Herman De Croo, voorzitter van de vzw Autoworld, loofde de vorst voor zijn belangstelling voor dit pivé-museum in een van de opmerkelijkste gebouwen van de hoofdstad.

Speelser
Toenmalig prins Albert mocht het automuseum op 29 september 1986 officieel openen. Om de twintigste verjaardag van het museum te markeren, werd het stof van het museum geblazen. Er zijn meer tussenruimtes gecreëerd, duidelijker uitleg staat bij elke oldtimer en het geheel is speelser opgevat. De eerste van drie renovatiestappen is intussen afgerond. Bedoeling is om het museum aantrekkelijker te maken als locatie voor events.

Mahy
De 150 voertuigen in Autoworld bieden een overzicht van meer dan een eeuw automobielgeschiedenis. De collectie steunt grotendeels op de collectie-Mahy, waarvoor het museum oorspronkelijk werd opgericht. Daarin zitten uitzondelijke wagens, waaronder heel wat van Belgische makelij, zoals Minerva, FN, Excelsior en Imperia. Er staan ook heel wat verwante voorwerpen uitgestald zoals werktuigen, benzinepompen en koetsen.

Chocolade
Een van de pronkstukken van de tentoonstelling is een motorfiets in chocolade. Het 85 kilogram wegende object is een cadeau dat koning Albert vorig jaar in februari ontving tijdens een bezoek aan de Barry Callebaut fabriek. De motorfiets krijgt nu een vaste plaats in Autoworld - in een gekoelde vitrinekast.

Educatief
Autoworld kreeg er enkele maanden geleden een educatief parcours bij. Dat richt zich in de eerste plaats op jongeren die een opleiding in de autosector willen volgen. Ook elke andere bezoeker, jong of oud, leert in de verschillende paviljoenen iets bij over auto’s. Via allerlei aanschouwelijke hulpmiddelen leert men uit welke onderdelen een motor bestaat, hoe een versnellingsbak in elkaar steekt of nog, hoe belangrijk de banden wel zijn. Peter van het project is autopiloot Jeffrey Van Hooydonck, die op 7 oktober de eerste jongeren middels een Formule 1-simulator zal leren hoe belangrijk verantwoord rijgedrag is.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

08:02 Gepost door Leve de Koning in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, bezoek, autoworld, koning albert |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.