06-10-06

Nederland bood Wilhelm II asiel aan voor het einde WOI

Het Nederlandse koningshuis heeft de Duitse keizer Wilhelm II voor het einde van de Eerste Wereldoorlog asiel aangeboden, ondanks de neutraliteit van Nederland.

Dat stelt de Nederlandse militair historicus Paul Schulten op basis van een brief die hij opdiepte uit militaire archieven in Parijs. In een artikel besteedt opinieblad Elsevier deze week aandacht aan de zaak.

Einde oorlog
Uit de brief die Schulten vond in de Franse archieven blijkt dat ,,iemand binnen het Nederlandse koningshuis" zeker een maand voor het einde van de oorlog op de hoogte was van de komst van de keizer en hem een logeerplaats op het kasteel van graaf Bentinck in Amerongen aanbood. In haar autobiografie 'Eenzaam maar niet alleen' schreef koningin Wilhelmina dat zij pas na de beëindiging van de oorlog op de hoogte werd gesteld van de komst van de keizer.

Geruchten
De brief aan het Franse ministerie van Oorlog dateert van 10 oktober 1918. Schulten noemt het document ,,een sterke aanwijzing dat de geruchten dat Wilhelmina voor het einde van de oorlog al wist van de komst van de keizer een grote kern van waarheid bevatten".

 

Bron: RTL

De commentaren zijn gesloten.