25-10-06

Belgische Prinses Astrid reikt prijs uit in Den Bosch.

astridvanbelgie

 

Op uitnodiging van professor Anton van der Geld zal Prinses Astrid van België met hem de BeNeLux-Europa-Prijs 2006 uitreiken op zaterdag 25 november a.s. in het Provinciehuis van Noord-Brabant te ’s-Hertogenbosch.

Het vorig jaar ontvingen professor mr. Pieter van Vollenhoven, lid van het Koninklijk Huis van Nederland, en dr. Herman De Croo, voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers van België, de BeNeLux-Europa-Prijs.

Dit jaar zal de Prijs naar Nederland en Luxemburg gaan en de namen van de laureaten worden binnenkort bekend gemaakt. De BeNeLux-Europa-Prijs wordt vanaf 1999 toegekend aan personen die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd op het gebied van de Benelux-samenwerking én de Europese integratie op cultureel en menselijk vlak.

Eerder ontvingen deze Prijs o.a. minister van Staat Max van der Stoel, kardinaal Danneels van België, minister Maria van der Hoeven, en Jean-Claude Juncker, minister-president van Luxemburg.

Prinses Astrid is het tweede kind van koning Albert II en koningin Paola van België. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, Genève en Michigan. In 1984 trouwde zij met de aartshertog van Oostenrijk Lorenz. (Hij werd in 1995 verheven tot prins van België). Het paar heeft vijf kinderen. In 1994 is prinses Astrid haar vader opgevolgd als voorzitter van het Belgische Rode Kruis. Sinds 22 november 1996 is zij van rechtswege senator. Zij is tevens kolonel bij de medische afdeling van de Krijgsmacht.

Professor Anton van der Geld is president-stichter van het BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.) voor wetenschap, cultuur en humaniteit in Europa. Dat is gevestigd in Luxemburg, Antwerpen en Eindhoven.

Hij zet zich gedreven in voor een meer menselijke samenleving en is koninklijk onderscheiden in zowel België en Nederland als Luxemburg.

Op 29 augustus jl. ontving hij als eerste de Majoor Bosshardt Prijs voor-een-betere-samenleving, die majoor Alida Bosshardt van het Leger des Heils hem zelf uitreikte in haar woning te Amsterdam.

“Het BeNeLux-Universitair Centrum heeft zich in al die jaren weten op te werken tot een zeer invloedrijke en creatieve ontmoetingsplaats met grote intellectuele, politieke en maatschappelijke invloed in wijde kringen van beleidsverantwoordelijken en academici.” (Citaat uit ‘Het hijgen van de geschiedenis, onze wereld: een woelig netwerk’, van professor dr. Mark Eyskens, oud-premier van België.)

 

Bron: Couturekrant

De commentaren zijn gesloten.