28-10-06

Abdullah: laatste kans in M-Oosten

Koning Abdullah van Jordanië. (Foto Reuters)   Koning Abdullah van Jordanië. (Foto Reuters)

De Jordaanse koning Abdullah ll denkt dat er nooit een Palestijnse staat zal komen als Israël en de Palestijnen „de laatste kansen" om het decennia oude conflict op te lossen, niet aangrijpen

„Ik denk dat we nog maar een paar maanden de tijd hebben, want er blijft weinig gebied meer over voor een levensvatbare, democratische staat. Zonder een oplossing voor dit kernprobleem zal er nooit vrede en stabiliteit zijn in het Midden-Oosten. Een nieuwe oorlog zoals deze zomer in Libanon is dan een kwestie van tijd”, zegt de koning vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Abdullah ll brengt samen met koningin Rania, een Palestijnse, volgende week een staatsbezoek aan Nederland.

De koning zegt dat de Israëliërs op korte termijn moeten kiezen tussen een leven in het „Fort Israël” of vrede en dat als de Palestijnse Hamas zich blijft verzetten tegen aanvaarding van Israël, deze partij medeverantwoordelijk is voor het verlies van een Palestijnse staat.

De koning zal in Den Haag pleiten voor actievere Europese steun voor het Arabische vredesplan, waarvoor hij campagne voert. Hij legt de primaire verantwoordelijkheid voor aanvaarding van dit plan (een Palestijnse staat in ruil voor vrede met de Arabische wereld) bij Israël: het kabinet-Olmert blijft de nederzettingen op de Westelijke Jordaan-oever uitbreiden, heeft onderhandelingen met de Palestijnse president Abbas op de lange baan geschoven en boycot de Hamas-regering.

De koning meent dat de Verenigde Staten in Irak „ernstige fouten en misrekeningen” hebben gemaakt en dat de coalitietroepen zich moeten terugtrekken. Een burgeroorlog in Irak vreest hij, omdat „het zeer moeilijk zal zijn voor de buurlanden om daar niet in meegezogen te worden’’.

 

Bron: NRC

18:59 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jordanie, abdullah, koning |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.