28-10-06

Herziening rol van de koning is geen prioriteit

De hervorming van de rol van de koning is geen prioriteit voor Vlaams minister-president Yves Leterme, zo heeft hij vrijdagavond in de uitzending 'Le Grand Défi' op RTL-TVi gezegd. Begin dit jaar leek de relatie tussen het boegbeeld van CD&V en het Paleis gespannen en koning Albert II waarschuwde in een toespraak overigens voor separatisme. In het zog van de toespraak doken geruchten op dat er een consensus tussen de partijen van de meerderheid was om de rol van de monarchie na de verkiezingen van 2007 te hervormen.

"Ik heb het niet op de koning gemunt. In een koninkrijk als België met twee taalgemeenschappen zou het moeilijk zijn iemand boven alle verdenking te vinden", aldus Leterme. "De koning heeft een rol te spelen. Hij moet binnen die rol blijven. Sommige partijen hebben gevraagd deze rol te herzien, maar voor mij is dit geen prioriteit." Leterme betreurde evenwel dat sommige leden van de koninklijke familie moeilijk Nederlands spreken. "Dit kan niet ontkend worden."

Onafhankelijk Vlaanderen
Zelfs als CD&V bij de komende verkiezingen in kartel met N-VA opkomt, is Leterme niet van plan de onafhankelijkheid van Vlaanderen in een regeerakkoord op te nemen. "Ik zie me niet in een regering zetelen die de splitsing van het land in haar programma heeft ingeschreven", zei hij.

Brussel is voor Leterme een volwaardig gewest, maar verschillend van de twee andere gewesten. Hij vindt dat het Brusselse gewest onvoldoende middelen krijgt in verhouding tot zijn bijdrage tot de nationale rijkdom. De financiering ervan kan dus herzien worden, op voorwaarde dat ook de manier waarop dit gewest bestuurd wordt, herbekeken wordt. De minister-president betreurt het te grote aantal instanties dat het gewest telt: 19 gemeenten, gewestinstellingen, gemeenschapscommissies, de federale Staat, enz.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

De commentaren zijn gesloten.