30-10-06

 Koning Mihai wordt 85 jaar

Roemenie De Roemeense koning Mihai (ook wel bekend in de westerse vorm van zijn naam, Michael) wordt woensdag 85 jaar. Zonder de voor hem wrede spelingen van het lot en de geschiedenis had hij op dit moment de met afstand langst regerende monarch kunnen zijn. Op 20 juli 1927 werd hij immers al koning. Maar Mihai werd twee keer afgezet en kreeg de tweede keer zijn troon niet terug.

Mihai De eerste machtsgreep werd gedaan door zijn vader Carol. Dat was een schuinsmarcheerder eerste klasse. Als gevolg van zijn misschien wel zeer koninklijke maar weinig betamelijke gedrag moest die Roemenië verlaten en zijn rechten op de troon opgeven. Toen zijn vader koning Ferdinand in 1927 overleed, werd Carols zoon Mihai koning. Maar dat zinde Carol niet en in 1930 wist hij zelf de macht te grijpen. Zijn echtgenote koningin Helena, van wie koning Carol II niets moest weten, werd nu op haar beurt het land uit gestuurd.

De tweede kans voor Mihai kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1940 gooide sterke man Ion Antonescu de koning eruit. Antonescu dacht de jonge vorst wel onder de duim te kunnen houden, maar geleidelijk aan kreeg Mihai meer lef en macht. In 1944 sloeg Mihai toe. Het Rode leger was op weg om de Duitsers uit Roemenië - Antonescu vocht aan de kant van de Duitsers - te verdrijven. De koning pleegde een staatsgreep en schaarde zijn land in het kamp van de geallieerden. Zeer tegen de zin van de Russen overigens.

Mihai2005 Het Sovjet-leger trok zich niets aan van de nieuwe status van Roemenië en de westerse geallieerden waren niet bij machte om de Roemenen en hun moedige koning te hulp te komen. Zo kwam Roemenië van de ene bezetter bij de andere. De communisten grepen de macht. Mihai stribbelde wel tegen, maar werd op 30 december 1947 tot aftreden gedwongen en een maand later zonder veel scrupules de grens over gezet. Het duurde na de bloedige val van dictator Nicolai Ceausescu in 1989 nog drie jaar voordat Mihai zijn vaderland mocht bezoeken.

De terugkeer van de koning zorgde voor zoveel commotie en opwinding dat de Roemeense president Ionescu de koning met een enkele reis weer naar huis in Zwitserland stuurde. Pas in 1997 kwam er eerherstel, met teruggave van de Roemeense nationaliteit en de laatste jaren ook met teruggave van koninklijke bezittingen. Mihai lobbyde zelfs enige tijd - onder andere in 1997 in Den Haag - om zijn land het lidmaatschap van de Navo te bezorgen, maar hij was al te oud om nog een politieke rol te kunnen spelen, zoals zijn collega Simeon II van Bulgarije.

Mihaianne2004 Koning Mihai, die in november 1947 bij het huwelijk van (toen nog) prinses Elizabeth en prins Philip in London zijn vrouw Anna van Bourbon-Parma ontmoette, is het laatste nog levende staatshoofd uit de Tweede Wereldoorlog; de paar maanden van de piepjonge koning Simeon niet meegeteld. Hij had, met een andere loop van de geschiedenis volgend jaar 80 jaar koning kunnen zijn, maar in plaats daarvan staat hij voor het diamanten 'jubileum' van zijn afzetting.

 

Bron: Royalblog

23:30 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning, mihai, michael, roemenie, jarig |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.