04-11-06

Koningin tegen wil en dank

Over het 18de tot het 28ste levensjaar van koningin Juliana is in vergelijking tot de rest van haar ...

Marieke de Kleine speelt Juliana. FOTO KIPPA

... leven weinig bekend. Juist over die periode gaat de 4-delige EO-dramaserie Juliana, die morgenavond start.

Na de presentatie van de eerste aflevering neemt Marieke de Kleine trots, en ook wel een beetje opgelucht, de felicitaties in ontvangst. Dit is nieuw voor haar. De Kleine, die de hoofdrol Juliana speelt, is een onbekend gezicht in televisieland. Een bewuste keuze van de Evangelische Omroep, die in het karakter ‘geen bekende Nederlander, maar een echte Juliana’ wilde zien.

,,Het is heel bijzonder iemand te spelen die echt heeft geleefd. Iemand die iedereen kent, waar boeken over vol zijn geschreven,’’ zegt De Kleine (26). Een paar van die boeken pluisde ze uit om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op haar rol. ,,Maar daar heb ik maar voor de helft wat aan gehad, omdat de serie maar loopt tot de geboorte van prinses Beatrix, op haar 28ste.

Eigenlijk vind ik dat juist fijn. Ik heb mijn eigen invulling aan de rol kunnen geven. De serie is wel gebaseerd op historische feiten, maar het is absoluut fictie. Ik hoop niet dat de mensen gaan kijken en dan zeggen: zo is het helemaal niet geweest. Het is ons verhaal, van de regisseur en de acteurs.’’

Juliana wil een doorsnee meisje zijn. Ze groeit tegen haar wil in op in een beschermde omgeving. Ze strijdt, zeker met haar moeder Wilhelmina (gespeeld door Ria Eimers), tegen haar lot als troonopvolgster. Ze wil vrij zijn, studeren in Leiden. Na die periode, en nadat ze prins Bernhard (Hylke van Sprundel) ontmoet, ondergaat ze tegen wil en dank haar lot.

,,Tijdens een aantal scènes heb ik echt gevoeld hoe zwaar het leven van een prinses of koningin is,’’ zegt De Kleine. ,,Ze zit zo opgesloten. Je mag wel een mening hebben, maar er niet voor uit komen. Je moet het wel in de tijd zien, de jaren ’30. Máxima en Alexander zijn veel meer naar de buitenwereld gericht en de protocollen zijn minder streng.’’

De Kleine nam ook het beeldmateriaal van Juliana uit het archief goed in haar op. ,,Vooral haar stem en de dictie (wijze van uitspreken, red) viel op.

Moeilijk om dat goed te acteren? Eigenlijk niet, op de toneelacademie in Maastricht wordt daar veel aandacht aan besteed. Ik heb haar karaktertrekken ontleed. Als ze kwaad werd sloeg ze op haar knieën of op de stoel.

Ze was heel emotioneel. Dát heb ik in de rol proberen te leggen, de ontwikkeling van een naïef en onzeker meisje tot de koningin.’’

 

Bron: Algemeen Dagblad

De commentaren zijn gesloten.