05-11-06

Prins Filip is lid van de Bilderberggroep

Prins Filip stekem gefotografeerd op de bijeenkomst van de groep in 2004, in het Italiaanse Stresa.


Etienne Davignon bevestigt wat insiders al langer vermoeden

 

Prins Filip woonde al drie keer de conferenties bij van de Bilderberggroep. Volgens de enen is dat een supergeheim, conservatief genootschap van machtige mensen die over het lot van de wereld beslissen, volgens anderen niet meer dan een informele samenkomst.

In een Royalty -reportage - vanavond om 18.25 uur op VTM - bevestigt burggraaf Etienne Davignon dat de Belgische kroonprins Filip al drie keer aanwezig was op bijeenkomsten van de Bilderberggroep. En Davignon kan het weten, want hij is al jaren erevoorzitter van het selecte gezelschap.

De Bilderberggroep vierde in 2004 haar vijftigste verjaardag in een chic hotel in het Italiaanse Stresa aan het Lago Maggiore. Van Belgische zijde was oud-premier Jean-Luc Dehaene aanwezig. Nederland werd ondermeer vertegenwoordigd door koningin Beatrix zelf. Haar aanwezigheid op de meeste bijeenkomsten van de Bilderberggroep hoeft niet te verbazen, want haar vader prins Bernhard lag in mei 1954 mee aan de basis van de oprichting van de club, die overigens genoemd werd naar hotel Bilderberg in Oosterbeek waar de eerste bijeenkomst plaatsvond.

Machtig netwerk

De eigenlijke initiatiefnemers waren de Pool Joseph Retinger, Unilever-topman Paul Rijkens en de Belgische oud-premier Paul van Zeeland. Aanleiding was de verslechterende relatie tussen de Verenigde Staten en Europa. Op de topontmoeting werd van gedachten gewisseld over de houding van het westen tegenover het communisme, de oorlog in Korea en de Europese integratie. Het was het begin van een jaarlijkse traditie en dé gelegenheid waarop bankiers en miljonairs, topindustriëlen, politici en zelfs gekroonde hoofden - zoals de Nederlandse koningin en de Spaanse koning Juan Carlos - elkaar ontmoetten.

Maar in de loop der jaren doken allerlei geruchten op over de Bilderberggroep. De geheimzinnigheid waarmee de conferenties gepaard gaan is daar allerminst vreemd aan. Zo wordt de plaats van de bijeenkomst angstvallig geheim gehouden, moeten de deelnemers zich strikt aan een zwijgplicht houden, is er geen geschreven agenda en zijn de veiligheidsmaatregelen ronduit indrukwekkend.

Volgens sommigen bedisselen de machtigen der aarde op die bijeenkomsten over het lot van de wereld. De val van het communisme, het opstellen van het Verdrag van Rome, de val van Milosevic, de inval in Irak... De Bilderberggroep zou in al deze gebeurtenissen de hand gehad hebben.

Of gezellig samenzijn

Professor Rik Coolsaet, hoogleraar internationale politiek aan de Universiteit Gent, relativeert een en ander. ,,Via de Canadees-Spaanse journalist Daniel Estulin - auteur van De ware geschiedenis van de Bilderbergconferentie - doet VTM alsof ze met het wereldschokkende nieuws uitpakt dat prins Filip lid zou zijn van de Bilderberggroep. Vooreerst: van Bilderberg word je geen lid . Het is een netwerk van belangrijke mensen die allemaal ten persoonlijke titel op een informele manier van gedachten wisselen, zonder dat ze bang moeten zijn dat hun mening de volgende dag in de krant staat. Dat onze kroonprins al een paar keer die bijeenkomsten bijwoonde, is juist een goede zaak want dat stelt hem in staat om als toekomstig staatshoofd van gedachten te wisselen met heel belangrijke mensen."

,,Bovendien is de Bilderberggroep helemaal geen conservatief clubje. Toen Clinton nog president van de Verenigde Staten was, waren ook heel wat democraten aanwezig op die conferenties. Ook voormalig secretaris-generaal van de Navo Willy Claes was een paar keer present, net als de voormalige minister-president van Nederland Wim Kok. En die mensen kun je toch niet meteen in het conservatieve kamp catalogeren. Bij mijn weten wonen zelfs geregeld journalisten de conferenties bij."

Dit jaar kwam de Bilderberggroep samen in het Canadese Ottawa. In 2000 vond de conferentie plaats in het hotel Chateau du Lac in Genval bij Brussel. Ook toen zou prins Filip erbij geweest zijn.

 

Bron: Het Nieuwsblad

De commentaren zijn gesloten.