06-11-06

Jonge Bernhard in operette

  Jonge Bernhard in operette
Er komt een operette over prins Bernhard: De Witte Anjer. Die moet volgend jaar in de theaters komen. De operette is een initiatief van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs. „Het hele script ligt al klaar”, zegt de inmiddels 69-jarige Joop Stokkermans die bekend werd met de muziek van de tv-serie Q en Q en Barbapapa.

Het verhaal is geschreven door Dick van den Heuvel. Ivo en ik hebben al twee liedjes gemaakt”, vertelt Stokkermans. „Operette heeft een stoffig imago”, erkent de componist. „Maar dit verhaal leent zich er enorm voor.”

De operette begint bij de eerste ontmoeting tussen prinses Juliana en Bernhard tot aan het huwelijk. „Het moet een sprookje blijven”, vertelt Stokkermans. „We stoppen er wel zijn hang naar luxe en vrouwen in, maar laten de politieke affaires, zoals Lockheed, links liggen.”

Het afgelopen jaar heeft de componist zich erg verdiept in het leven van de prins. „Het schijnt dat hij zichzelf heeft aangeboden”, vertelt Stokkermans. „Koningin Wilhelmina zocht een man voor haar dochter, maar Bernhard was nooit in beeld. De allereerste scène is al bekend. Bernhard neemt Juliana mee naar Parijs waar hij haar voorstelt aan de belangrijkste modekoningen van die tijd. Dat dat gebeurde, wist Wilhelmina helemaal niet. We beginnen daarom met een enorme modeshow. Verder komt er een enorme wintersportscène in.”

De hoofdrollen van Bernhard en Juliana heeft de componist in gedachten al vergeven. „Een gedroomd koppel voor mij zou zijn om Maaike Widdershoven in de rol van Juliana te zien en René van Kooten de hoofdrol van Bernhard te laten spelen. Maar schrijf dat maar niet op, want we hebben hem daarvoor nog niet benaderd.”

Joop Stokkermans heeft overigens een bijzonder weekeinde. Vrijdag ging Villa Johanna in première, de eerste Nederlandstalige operette die verhaalt over de margarine-oorlog tussen de families Jurgens en Van den Bergh. Zondag gaat de musical Oebele, naar de tv-serie uit de jaren zeventig, in première. Ook daarvoor schreef hij de muziek. „Twee premières in een weekeinde”, grapt Stokkermans, „Dat is zelfs Mozart nog nooit gelukt...”

 

Bron: De Telegraaf

De commentaren zijn gesloten.