08-11-06

Nepalese regering en rebellen sluiten overeenkomst

De Nepalese regering en de maoïstische rebellen hebben dinsdag bekendgemaakt dat zij een belangrijke overeenkomst hebben gesloten op weg naar vrede. De maoïsten zullen toetreden tot een interim-regering die begin december moet worden gevormd.

Dat heeft de minister van Handel, Hridayesh Tripathi, laten weten.

Verder hebben de rebellen toegezegd dat ze hun wapens onder toezicht van de Verenigde Naties zullen plaatsen. De maoïsten en de Nepalese regering bereikten een overeenkomst na zestien uur onderhandelen.

In het overleg hebben de beide partijen ook afgesproken dat zij de monarchie voorlopig nog niet zullen afschaffen. Een nieuw parlement moet hier na verkiezingen volgend jaar een beslissing over nemen. Dit parlement moet een nieuwe grondwet opstellen. Het is de bedoeling dat de opstandelingen meedoen aan de stembusgang.

Staakt-het-vuren

De maoïsten kwamen tien jaar geleden in opstand. Ze streden voor het vertrek van het koningshuis en de oprichting van een communistische heilstaat. De strijd heeft sinds 1996 12.500 levens geëist. Sinds april dit jaar houden de strijdende partijen zich aan een staakt-het-vuren.

Intussen is de macht van de koning fors ingedamd, overigens nauwelijks door direct toedoen van de rebellen. De Nepalese burgers hadden genoeg van de dictatoriale stijl van koning Gyanendra en kwamen eerder dit jaar in opstand.

 

Bron: Planet Internet

De commentaren zijn gesloten.