14-11-06

Studenten protesteren bij bezoek koningin

Studenten van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) hebben maandag het bezoek van koningin Beatrix aan hun school aangegrepen om te protesteren tegen de te lage studiefinanciering.

De studenten hadden gevangeniskleding aan, sommigen droegen handboeien en er werden borden getoond met leuzen als 'Geef ons onze waarde' en 'Wij zijn jullie jojo niet'.

Actiebrief
De vorstin reed langs de tientallen protesterende studenten. Later bracht ze het onderwerp ter sprake in gesprekken met studenten. Ook nam ze een actiebrief in ontvangst van voorzitter van de Studentenraad, Clark Abraham.

Bezoek dagopvang
Beatrix bezocht de universiteit in het kader van haar rondreis langs de Nederlandse Antillen en Aruba. Ze begon maandagochtend met het officiële gedeelte van haar tweedaagse bezoek aan Curaçao. Het eerste onderdeel van haar middagprogramma was een bezoek aan dagopvang voor jongeren Casa Cuna Villa Maria, daarna volgde de universiteit. Negentien jaar geleden verblijdde ze de instelling ook al met een bezoek.

Gevangenen versus studenten
Nu stond haar aankomst in het teken van protest tegen de flinke verlaging van de studiefinanciering voor studenten. Die is voor eerstejaars gesteld op driehonderd Antilliaanse guldens (ongeveer 125 euro). ,,Een gevangene kost het eiland 33.000 gulden per jaar, voor een student heeft de overheid maar 13.000 gulden over. Dat klopt niet", zei een student. Studenten en docenten zijn bang dat Antilliaanse studenten vanwege geldgebrek sneller naar Nederland gaan, waar ze meer studiefinanciering krijgen.

Verstandelijk gehandicapten
De vorstin werd welkom geheten door de rector en voerde met groepjes studenten een gesprek rond stellingen over hun studie. Woensdag bezoekt de vorstin onder meer een school en een project voor verstandelijk gehandicapten.

 

Bron: RTL

De commentaren zijn gesloten.