19-11-06

Prinses Mathilde bezoekt 'veilig nest voor kinderen'

Prinses Mathilde tussen gouverneur Paulus en burgemeester Janssens.

Naar aanleiding van de Werelddag tegen Kindermishandeling heeft prinses Mathilde het 'veilig nest voor kinderen' bezocht op het Theaterplein voor de Antwerpse Bourlaschouwburg. Het kunstnest werd gebouwd door Achilles Cools en Brénine en staat symbool voor de warme en veilige opvang van slachtoffers van intrafamiliaal geweld.

Gezinsgeweld
Eén op de vijf gezinnen wordt geconfronteerd met geweld binnen hun gezinsomgeving, maar de bevoegde instanties werken nog te veel naast elkaar, zeggen de Centra voor Integrale Gezinszorg (CIG) De Stobbe en Atlas. Beide organisaties vangen gezinnen op die te maken krijgen met huiselijk geweld.

"Door gebrek aan opvang worden de meest fragiele slachtoffers, de kinderen, eindeloos doorverwezen, verplaatst en uiteindelijk vaak noodgedwongen weer naar een onveilige thuis teruggestuurd", aldus Marleen Dejonckheere van De Stobbe.

Pol Goosen
Beide CIG's organiseerden daarom vandaag een speciale viering rond het thema in de Bourlaschouwburg en stelden er het kwalitatief veiligheidspan 'Kinderen in Nesten' voor. Daarin wordt gepleit voor een meer efficiënte opvang en wetgeving. Prinses Mathilde toont al langer interesse in de opvangproblematiek en luisterde naar getuigenissen van verschillende kinderen, die werden voorgedragen door acteur Pol Goossen.

Zoo van Antwerpen
Het kunstnest werd na afloop officieel aan de stad Antwerpen geschonken. Cultuurschepen Philip Heylen nam het in ontvangst en vond de zoo van Antwerpen bereid om het nest een gepaste plaats te geven. Ook burgemeester Patrick Janssens, provinciegouverneur Camille Paulus en OCMW-voorzitster Monica Deconinck waren in de Bourlaschouwburg aanwezig.
 

De commentaren zijn gesloten.