25-11-06

Koning Juan Carlos benadrukt de modernisering van de Eilanden

Koning Juan Carlos prees, “de modernisering zonder precendenten” van de Comunidad Autónoma canaria. Hij is van mening, dat dit komt, “ door de stabiliteit, het samenleven in democratie en de vrijheid, die wij samen tot stand hebben gebracht in de laatste decennia. Dit, in het kader van eenheid, solidariteit en verscheidenheid die de Grondwet biedt.”Don Juan Carlos, tijdens zijn welkomstwoord voor de 750 vertegenwoordigers uit de Grancanarische samenleving op vrijdag 24 november 2006 in het Santa Catalina-hotel te Las Palmas de Gran Canaria.
Don Juan Carlos, tijdens zijn welkomstwoord voor de 750 vertegenwoordigers uit de Grancanarische samenleving op vrijdag 24 november 2006 in het Santa Catalina-hotel te Las Palmas de Gran Canaria.

Koning Juan Carlos sprak deze woorden tijdens een receptie die op vrijdag 24 november 2006 plaatsvond in het Santa Catalina Hotel te Las Palmas de Gran Canaria en waarbij ongeveer 750 vertegenwoordigers uit alle geledingen van de Grancanarische samenleving op aanwezig waren.

De Koning refereerde aan het motief van dit officiële vijfdaagse bezoek aan de Archipel, de honderdste verjaardag van de reis die zijn grootvader op alle eilanden in 1906 maakte. De monarch zei: “ Er is veel wat Canarias, net als de rest van Spanje, veranderd heeft sinds het historische bezoek van Koning Alfonso XIII.”

Deze, volgens Don Juan Carlos, “wezenlijke modernisering”, heeft zich voorgedaan, “dank zij de grote inzet, de capaciteit om obstakels te overwinnen en het geloof in de toekomst van de Canario’s.”

“Jullie hebben het bereikt”, voegde de Koning hier aan toe, tijdens zijn eerste optreden op Gran Canaria, “ belangrijke vorderingen op het gebied van infrastructuur en toerisme, als centraal centrum in communicatie en dienstverlening, of als zakelijke pool, alles gemarkeerd door het zoeken naar een betere doelmatigheid, betere kwaliteit en een beter evenwicht voor het milieu.”

Don Juan Carlos merkte op, dat deze vooruitgang zich heeft voorgedaan, “ op het gebied van onderwijs en cultuur, wat de vorming van een jeugdige bevolking bevorderd, die de beste garantie is voor de toekomst.”

Maar naast de loftuitingen voor wat er in de afgelopen jaren bereikt is in de Autonome Communiteit verzekerde de Koning, dat hij tijdens dit officiële bezoek, “beter wil kennismaken met de projecten en de verlangens van de Canario’s. Net zoals, “We willen luisteren naar de vreugden en zorgen. Wij willen toenadering tot diegenen die met hun dagelijkse arbeid bijdragen aan een beter economisch welzijn van deze eilanden.”

In zijn eerdere toespraken op Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma, heeft de monarch gerefereerd aan de eenheid en diversiteit van Spanje. Hij riep op de illegale immigratie strikt doch met solidariteit te benaderen, hij prees de inspanningen voor een duurzame ontwikkeling en verdedigde de Grondwet als garantie voor de eenheid. Op zondag zal de Vorst zijn belangrijkste toespraak houden, in de vorm van het opmaken van een balans.

Don Juan Carlos en Doña Sofía kwamen in de middag aan op Gran Canaria en konden enkele uren rusten, voordat de receptie begon in het Santa Catalina-hotel.

Bron: Hollandse Nieuwe

De commentaren zijn gesloten.