30-11-06

Paleis Soestdijk open voor grote publiek

paleis soestdijk

Mensen die een kijkje willen nemen in Paleis Soestdijk kunnen vanaf vrijdag op internet een kaartje bestellen. Het paleis wordt vanaf 15 december opengesteld. Tot 1 februari is dit privilege slechts voorbehouden aan inwoners van Baarn en Soest. Daarna mag de rest van Nederland een kijkje nemen in het paleis.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat het Paleis in elk geval drie jaar open blijft voor publiek. Er worden meer dan honderdduizend bezoekers per jaar verwacht. Inwoners van Baarn en Soest kregen een paar weken geleden al de kans om een kaartje te kopen.

Bij de plaatselijke VVV's stonden rijen mensen te wachten om één van de beschikbare tienduizend kaarten te krijgen. De pers kreeg donderdag de mogelijkheid Paleis Soestdijk alvast te betreden.

Prinses Juliana woonde tot haar dood op 20 maart 2004 in Paleis Soestdijk, prins Bernhard tot zijn dood op 1 december van dat jaar.

 

Bron: Nu

23:47 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, paleis soestdijk, baarn, soest, prinses, juliana, prins, bernhard |  Facebook |

Deense 1-jarige prins Christian op postzegel

Prinses Mary en prins Frederik, de ouders van de kleine Christian.

De beeltenis van de Deense prins Christian komt op een postzegel. De dertien maanden oude baby, die in de rangorde van de troonopvolging alleen achter zijn vader kroonprins Frederik staat, komt samen met zijn ouders op de postzegel van 5,25 kroon, 70 eurocent.

Goed doel
Tien procent van de opbrengst van de postzegel gaat naar het goede doel.
De postzegel verschijnt op 14 januari, maakte Post Danmark woensdag bekend. Christian is op 15 oktober vorig jaar geboren. Zijn moeder, prinses Mary, verwacht in mei een tweede kind. Ze trouwde twee jaar geleden met Frederik.

Bron: Het Laatste Nieuws

17:57 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denemarken, prins, christian, postzegel |  Facebook |

29-11-06

Koningin ontvangt nieuwe ambassadeur Indonesië

Koningin Beatrix ontvangt woensdag de nieuwe ambassadeur van Indonesië Junus Effendi Habibie. Bij een officiële ceremonie overhandigt Habibie op Paleis Noordeinde in Den Haag zijn geloofsbrief aan de koningin. De nieuwe ambassadeur raakte in september in opspraak door tegen Nederlandse Molukkers te zeggen dat ze moesten ophouden 'te zaniken' over een eigen Molukse staat.

Habibie stelde tijdens een uitzending van Netwerk in september dat Molukkers in de jaren vijftig zijn belazerd door de Nederlandse Staat, die hen een onafhankelijk staat beloofde. De tweede en derde generatie moeten volgens hem alleen niet meer zaniken over deze eigen staat, de Republik Maluku Selatan, maar integreren in Nederland. De ambassadeur verweet de Molukkers dat zij niet veel werken en alleen maar dromen.

Naast Habibie ontvangt de koningin woensdag ook de nieuwe ambassadeurs van India, Neelam D. Sabharwal, en Albanië, Roland Bimo.

 

Bron: Trouw

Journalist bekent afluisteren koningshuis

Een verslaggever van de populaire Britse sensatiekrant News of the World heeft toegegeven dat hij de telefoons van leden van de koninklijke familie heeft afgeluisterd.

Hij stond daarvoor woensdag terecht voor een rechtbank in Londen en riskeert een gevangenisstraf.

Cannabisgebruik
De journalist was onder meer verantwoordelijk voor de onthulling in 2002 van het cannabisgebruik van prins Harry, de jongste zoon van kroonprins Charles. Hij bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor zijn gedrag en erkende dat dit grote inbreuk heeft gemaakt op de privacy van het koningshuis.

 

Bron: RTL

Nederlandse Prinses Anita bevallen van een dochter

Prinses Anita, de vrouw van de Nederlandse prins Pieter-Christiaan, is dinsdagavond om 18.00 uur in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam bevallen van een dochter. Het meisje heeft de roepnaam Emma gekregen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

De kerngezonde baby woog bij de geboorte 3970 gram."We zijn dolgelukkig en ontzettend dankbaar met ons eerste kind", laten de moeder en vader weten. De volledige naam van het meisje luidt Emma Francisca Catharina.

De 34-jarige prins Pieter-Christiaan is de derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. In de zomer van vorig jaar trad hij in het huwelijk met Anita van Eijk.

Pieter-Christiaan en zijn vrouw hebben voor het huwelijk geen toestemming gevraagd aan het parlement. De prins is nu geen lid meer van het koninklijk huis. Hij komt ook niet in aanmerking voor troonopvolging.

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben vier zonen. Emma is het zesde kleinkind van Margriet en haar echtgenoot.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

28-11-06

Spaanse kroonprinses krijgt weer een dochter

Felipe-en-Letizia210-258De kroonprinses en kroonprins van Spanje krijgen komende lente weer een dochter. Bronnen aan het Spaanse hof hebben dit dinsdag volgens het dagblad El Mundo bevestigd. Letizia en Felipe hebben al een dochter, Leonor, die de laatste dag van oktober haar eerste verjaardag vierde.

Ruim een maand eerder maakte het hof bekend dat prinses Letizia in verwachting is. Nu reeds is bekendgemaakt dat het om een meisje gaat.");

Prinses Leonor de Borbón is na haar vader tweede in rangorde voor de troonsopvolging. Maar de Spaanse grondwet geeft nog steeds de voorkeur aan een koning. Indien er later ook een jongen uit het huwelijk wordt geboren, zou die dan de eerste en tweede plaats van zijn zusjes overnemen.

Sommigen dringen er al op aan de grondwet zo aan te passen dat het passeren van vrouwelijke troonopvolgsters niet meer mogelijk zal zijn.

 

Bron: Nu

23:49 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins, prinses, spanje, letizia, leonor, felipe, zwanger, dochter |  Facebook |

'Royalty' viert 10 jaar met een dubbele aflevering


'Royalty' (VTM)Het VTM-magazine ‘Royalty’ bestaat 10 jaar. En dat wordt op het scherm gevierd met een tweedelige special, die wordt uitgezonden op 17 en 24 december 2006. In deze speciale dubbele uitzending vertellen medewerkers en ex- medewerkers over de koninklijke topmomenten die ze hebben meegemaakt achter de schermen in Laken.

De eerste aflevering van ‘Royalty’ werd uitgezonden op 15 december 1996. Royaltyverslaggeving was in 1996 een nieuw gegeven in de Vlaamse media.

Lynn Wesenbeek, eerste presentatrice van ‘Royalty’: “Onze collega's van RTL aan Franstalige kant waren een jaar voordien gestart. Maar voor ons was het totaal nieuw. En het eerste jaar van ‘Royalty’ was eigenlijk in de eerste plaats zoeken naar de juiste toon. Zowel naar onze kijkers, naar ons publiek toe als naar de koninklijke familie zelf. We hadden veertig jaar lang het tijdperk van koning Boudewijn gehad met een zeer gesloten monarchie. En nu moesten we dus beetje bij beetje de poorten van Laken openduwen.”

De kijkcijfers van ‘Royalty’ waren meteen en schot in de roos en toonden aan dat de Vlaamse kijker een dergelijk programma wist te appreciëren. Ook de koninklijke familie toonde interesse.

Reinout Goddyn, ‘Royalty’-reporter sinds 1996: “Ook voor de koninlijke familie was het nog allemaal nieuw. Dag in dag uit gefilmd worden, ook microfoons in de buurt: dat was de koninklijke familie helemaal niet gewoon. Maar na vrij korte tijd is er toch een soort gewenning ontstaan, zowel van onze kant als van hun kant. Telkens er iets gebeurde, was ‘Royalty’ aanwezig.” Hoe werd er bijvoorbeeld op de redactie van ‘Royalty’ gereageerd toen bleek dat prins Filip zich ging verloven?

Jan Van den Berghe, ex-hoofdredacteur: “En ik denk dat het belangrijkste kantelpunt voor ‘Royalty’ ook gekomen is uit het feit dat opeens prinses Mathilde als een soort van godsgeschenk uit de hemel is neergedaald om aan de zijde van Filip een nieuw elan aan het koningshuis te geven. Nu staat het bordes van Laken helemaal vol met kinderen en kleinkinderen. De koning is niet alleen meer de vader des vaderlands. Hij is ook de grootvader des vaderlands en de grootvader van al die leden van zijn koninklijke familie. Dus dat strijkt eigenlijk tot aanbeveling van een monarchie die in populariteit wil groeien.” Het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde was ongetwijfeld één van de mijlpalen voor ‘Royalty’. Niet alleen aan het Hof, maar ook bij ‘Royalty’ was er het besef dat er een nieuw tijdperk was aangebroken en dat de toekomstige koning en koningin voor het altaar stonden.

Joelle Van den Houden, producer ‘Royalty’: “In die tien jaar hebben we echt een evolutie gezien. Prinses Astrid had toen vier kleine kinderen. Nu heeft ze al een twintiger en ondertussen is er nog een vijfde kind bijgekomen. Laurent is getrouwd en is vader van drie kinderen. Maar het is vooral bij prins Filip dat er veel veranderd is. Filip was een onzekere kroonprins, over wie we niets wisten. En nu is hij gezinshoofd, drie kinderen, getrouwd. Dat is de grootste evolutie geweest voor ons.”

Na een hele reeks Blijde Intredes in eigen land, werkten Filip en Mathilde ook veel handelsmissies in het buitenland af. De buitenlandse pers was wild enthousiast toen ze Mathilde voor het eerst te zien kreeg. Mathilde werd zelfs de nieuwe prinses Diana genoemd. 

Op 25 oktober 2001 was er de geboorte van prinses Elisabeth. Prins Filip gaf een memorabele persconferentie en verraste de pers aangenaam toen hij zijn emoties de vrije loop liet. Na het huwelijk van prins Filip was het de beurt aan prins Laurent. Op 12 april 2003 huwde hij met Claire Coombs. Dé vedette van het huwelijk was de Franse rockpriester père Gilbert.

Kathy Pauwels, presentatrice en eindredactrice van ‘Royalty’: “Père Gilbert was ongetwijfeld de vedette op het huwelijk van prins Laurent. Hij bewoog iedereen van de koninklijke familie tot tranen met de parabel van de verloren zoon, maar zorgde toch ook voor een komische noot: Laurent, je bent het laatste kuiken dat het nest verlaat, na Astrid en na prins Filip.” Juli 2003: Koning Albert wordt uitgebreid gevierd omdat hij tien jaar op de troon zit. Van een onzekere, bibberende koning groeide hij uit tot een zeer geliefde vorst wiens humor en jovialiteit door veel Belgen op prijs wordt gesteld. Vanaf 2003 volgt een babyboom aan het Belgische Hof met de geboortes van prinses Laetitia Maria, prins Gabriël, prinses Louise, prins Emmanuel en de prinsen Aymeric en Nicolas.

Maar er was ook rouw aan het Hof, na het overlijden van prinses Lilian in 2002 en de dood van groothertogin Joséphine Charlotte van Luxemburg in 2005. En er waren de staatsbezoeken van koning Albert en koningin Paola, de populariteit van prinses Mathilde, de moeilijke momenten van prins Filip - kroonprins met vallen en opstaan...

Brigitte Balfoort, ‘Royalty’-reporter sinds 2000: “Het interessante aan ‘Royalty’ is dat we altijd een mix gehad hebben van het familiale. Wat gebeurt er in die familie? Daarnaast heb je toch ook een familie die eigenlijk van staatkundig belang is. Deze mix van politiek en human interest is een van de geheimen van het succes van ‘Royalty’. En dat zal zeker zo blijven.”

Pol Van Den Driessche, huidig hoofdredacteur van ‘Royalty’ : “De mythe van een koningshuis zal altijd mensen inspireren en zal altijd boeiend blijven. Men wil altijd achter die muren kijken. Wij zijn groot geworden met sprookjes die over koningen en koninginnen gaan. We houden ook van de moderne sprookjes: over wat zij doen, wat zij niet doen, met wie zij het doen, hoe zij het doen, wat hun zorgen zijn, wie er ziek is, wat zij verdienen. Hebben zij macht, durven zij de politiek te beïnvloeden ? Al deze ernstige en minder ernstige zaken, dat zal ons wel blijven boeien...”

 

Bron: TV-visie

17:10 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar, vrm royalty, verjaardag, jarig, special |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende