11-12-06

Zweedse prinses (91) niet bij diner genodigd, maar weet van niks

De Zweedse prinses Lilian reageerde verbaasd toen een verslaggever van het dagblad Aftonbladet haar opbelde. ,,Waarom bent u zondag niet bij het diner voor de Nobelprijs-winnaars?", luidde de vraag aan de 91-jarige tante van koning Carl Gustaf. ,,Ik niet? Waarom niet?" was het antwoord van Lilian.


De Zweedse Koninklijke familie (vlnr) Prinses Lilian, Koning Carl Gustaf, Koningin Silvia and Kroonprinses Victoria bij de Nobelprijs uitreiking in de Concert Hall in Stockholm in 2005. ARCHIEFFOTO GPD

Het koninklijk paleis had net bekend gemaakt dat ze vanwege haar hoge leeftijd en gezondheid verstek zou laten gaan. ,,Ik voel me prima en er is niks mis met mij. Ik snap er niets van. Ik zal de koningin opbellen en vragen wat er aan de hand is," aldus de duidelijk teleurgestelde prinses, die sinds 1976 slechts één keer de feestavond moest overslaan.
Volgens de woordvoerster van het hof was er vooraf overleg geweest met Lilian. ,,Ze was het er mee eens. Het besluit is in onderling overleg genomen. Het diner duurt gewoon veel te lang. Ze is tenslotte meer dan 90 jaar oud," zei Catherine Broms tegen de Zweedse media. Maar er zijn maar weinig Zweden die dat geloven.
Aftonbladet pakte gisteren flink uit met foto's die laten zien dat de hoogbejaarde prinses nog zeer actief is en tienduizenden lezers hebben via het internet laten weten dat ze vinden dat Lilian alsnog voor het diner moet worden uitgenodigd. Ter geruststelling heeft het paleis gezegd dat prinses Lilian wel aanwezig is bij de uitreiking van de Nobelprijzen zondag.

Wachtkamer
De Zweden hebben een zwak voor Lilian. Haar geschiedenis is dan ook bijzonder. Ze heeft dertig jaar in de wachtkamer moeten zitten voordat prins Bertil in 1976 met haar mocht en kon trouwen.
Lilian, afkomstig uit Wales, ontmoette de Zweedse prins in de oorlogsjaren. In die tijd verloren prinsen hun troonrechten als ze een burgermeisje huwden. Twee broers van Bertil was dat al overkomen. Toen in 1947 de Zweedse kroonprins, de vader van de toen éénjarige Carl Gustaf, verongelukte, werd Bertil opeens eerste reserve. Hij ging met Lilian samenwonen, maar trouwde niet om de monarchie niet in problemen te brengen.
Het stel moest wachten tot 7 december 1976, na het huwelijk van de inmiddels koning geworden Carl Gustaf. Die schrapte meteen de regel waardoor Bertil zijn prinsentitel zou hebben moeten inleveren, Lilian werd prinses en hertogin.
Vanwege die jarenlange trouw en opofferingsgezindheid is Lilian een soort koninklijk icoon geworden. En die hoort volgens de Zweden zondag bij het Nobeldiner te zijn.

 

Bron: De Stentor

00:36 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zweden, prinses, lilian, nobelprijs, stockholm |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.