13-12-06

Verhofstadt moeit zich met 'Affaire- Laurent'

fk100204f

Als prins Laurent ten onrechte geld van het leger ontvangen heeft, dan eist de regering dat terug.

Premier Guy Verhofstadt maakte gisteren bekend dat de Belgische Staat zich burgerlijke partij stelt in een affaire van vermeende fraude bij de zeemacht . Vice-premier Johan Vande Lanotte steunt hem daarin.

,,De regering zal een vordering instellen om de eventuele schade die de staat geleden, heeft te verhalen tegenover alle begunstigden van de fraude'', zei de premier gisteren. Met ,,alle'' bedoelt Verhofstadt ook en vooral prins Laurent. Want ook die wordt genoemd in de fraudezaak.

De heisa gaat over een proces dat op 8 januari in Hasselt van start gaat. Negen Limburgse aannemers staan er samen met vier officieren van de zeemacht terecht omdat ze erin slaagden eind jaren negentig in totaal 2,2 miljoen euro geld van het leger in eigen zak te steken. Een van de vermeende betrokkenen is voormalig kolonel bij de zeemacht Noël Vaessen, die tussen 1993 en 1999 de topadviseur van prins Laurent was.

Hij zou 175.000 euro van de verduisterde 2,2 miljoen besteed hebben aan verbouwingswerken van Laurents villa Clémentine. Ongeveer evenveel van het geld zou hij in eigen zak gestoken hebben.

Volgens het Hasseltse parket klopt het dat een deel van het geld naar de Villa Clémentine ging, maar wist prins Laurent niets van het gekonkel van Vaessen. Vaessen zelf spreekt dat tegen.

In de aanloop naar het proces zei hij gisteren in Het Laatste Nieuws dat de legertop de prins geld wou toeschuiven omdat de prins daar om vroeg. Vaessen vindt daarom dat eigenlijk prins Laurent gedagvaard moet worden in de affaire. Dat een gewezen adviseur van een lid van de koninklijke familie uit de biecht klapt, zoals Vaessen, is op zijn minst ongebruikelijk. Alleen gewezen grootmaarschalk Herman Liebaers deed het hem voor.

De ex-adviseur voegt bovendien een aantal smeuïige anekdotes aan zijn verhaal toe. De prins probeerde volgens hem in de jaren negentig aan veel geld te geraken om zijn dure levensstijl in stand te houden. Zo gaf hij tijdens een avondje uit in Parijs 50.000 frank uit. Laurent, die een verwoed verzamelaar van uurwerken is, zou op een vlucht ooit 15 Swatch-horloges gekocht hebben om zijn collectie aan te vullen. Vaessen vertelt voorts dat de prins ooit 15 miljoen frank achterstallig loon kreeg, en dat bedrag prompt besteedde aan drie Ferrari's.

De meeste beweringen van Vaessen werden gisteren nergens bevestigd.

De eigenaar van villa Clémentine is de Koninklijke Schenking. Dat is een instelling die op basis van de erfenis van Leopold II dient om de leden van de koninklijke familie van een woonst te voorzien. Gedelegeerd bestuurder Marc Hertveldt zei gisteren dat hij nooit een frank legergeld gezien heeft voor werken aan de villa Clémentine. ,,Het parket van Hasselt is jaren geleden de bouwdossiers daarvan komen ophalen, en heeft die zonder commentaar teruggebracht. Meer weet ik daar niet van.'' Hertveldt is niet gedaagd in de rechtszaak, ook niet als getuige.

De regering zit duidelijk verveeld met de zaak. Premier Verhofstadt heeft de prins eerder al op het matje geroepen toen bleek dat 15.000 euro gevraagd werd voor de eerste foto's van zijn tweeling. In 1999, bij het begin van paars, heeft Laurent een dotatie gekregen zoals zijn broer en zus al hadden. De bedoeling was toen duidelijk om een einde te maken aan allerlei constructies om de prins een inkomen te geven. Nu drukt de regering erop dat het geld waarmee Clémentine werd hersteld, naar de Staat moet terugkomen als het van fraude afkomstig is.

Bron: De Standaard

De commentaren zijn gesloten.