14-12-06

Maleisië verwelkomt nieuwe koning

Maleisi_1 Het selecte gezelschap vorsten en monarchen heeft er een nieuwkomer bij: de 44-jarige sultan van Terengganu is woensdag plechtig geïnstalleerd als de nieuwe koning _ of in het Maleis, Yang di-Pertuan Agong _ van Maleisië. Sultan Mizan Zainal Abidin is de dertiende heerser die de post sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 bekleedt. Zijn voorganger, Syed Sirajuddin, werd dinsdag plechtig uitgezwaaid.

Sultanmizan Sultan Mizan is de op één na jongste Yang di-Pertuan Agong van Maleisië. Hij was in 1998 al de jongste van de Maleisische sultans toen hij zijn vader in Terengganu, een deelstaat van de Maleisische federatie, opvolgde. In 1961 was de toenmalige nieuwe koning 41 jaar bij zijn ambtsaanvaarding. Vanwege zijn installatie moest paardenliefhebber en sportliefhebber Mizan deelname aan de Aziatische spelen in Qatar laten schieten. Anders had hij meegedaan aan het ruiteronderdeel endurance.

Malaysia3_1_1 Maleisië is een federaal koninkrijk, bestaande uit dertien deelstaten. Zeven daarvan hebben een sultan aan het hoofd, Perlis heeft een raja en Negeri Sembilan noemt de vorst Yang di-Pertuan Besar ('grote heerser'). De federale koning of Yang di-Pertuan Agong wordt om de vijf jaar uit hun midden gekozen. Tuanku Syed Sirajuddin, de raja van Perlis, bekleedde die functie sinds 2001 (foto). Hij is dinsdag afgezwaaid.

De dertien deelstaten zijn Johor (*), Kedah (*), Kelantan (*), Malacca, Negeri Sembilan (*), Pahang (*), Penang, Perak (*), Perlis (*), Sabah, Sarawak, Selangor(*), Terengganu (*). Daarnaast zijn er nog drie federale gebieden, waaronder de hoofdstad Kuala Lumpur. (*) = de deelstaten met een sultan of raja. © GPD; Foto: Wikipedia; Thai Photo Center

 

Bron: Royalblog

11:24 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maleisie, koning, mizan zainal abidin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.