08-01-07

Zonen prinses Diana smeken om "open en eerlijk" onderzoek

 

Een gewone jury zal er wellicht over oordelen of prinses Diana werd vermoord dan wel omkwam in een tragisch ongeval. Dat heeft de rechter die het onderzoek leidt vandaag aangegeven. Het bericht kwam er nadat de prinsen William en Harry een emotionele oproep hadden gedaan om een "open en eerlijk" onderzoek te voeren naar het ongeval waarbij hun moeder, haar vriend Dodi Fayed en hun chauffeur Henri Paul in augustus 1997 het leven lieten.

De prinsen hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de duur van het onderzoek. Dat werd drie jaar geleden geopend en dreigt nu nog maanden aan te slepen gezien nog drie vooronderzoeken en ondervragingen van minstens veertig extra getuigen op stapel staan.

Ondervragingen van prins Charles en prins Philip
Er zijn al hevige debatten gevoerd over de aard van de onderzoeken. Moet er een gezamenlijk onderzoek komen naar Diana én Dodi of moeten er twee aparte onderzoeken komen? Moet er een jury zijn en zo ja, moet die samengesteld worden uit leden van de koninklijke familie of moet het een 'gewone' jury zijn van burgers die op de kieslijsten voorkomen? Ook de vraag of politie-ondervragingen van prins Charles en de hertog van Edinburgh, prins Philip, aan het onderzoek mogen worden toegevoegd, verhit de gemoederen.

Koningin akkoord met gewone jury
Lady Butler-Sloss, de rechter die het onderzoek leidt, heeft al laten verstaan dat ze het "ongepast" zou vinden mocht de jury samengesteld worden uit leden van de koninklijke familie. Wetsexperts zijn van oordeel dat een onderzoek naar de dood van een lid van de koninklijke familie enkel kan gevoerd worden voor leden van de koninklijke familie. De koningin heeft vandaag echter via haar juridische experts ingestemd met een 'gewone' jury.

De rechter acht een gezamenlijk onderzoek naar de overlijdens van Diana en Dodi voldoende. Ze wijst erop dat aparte onderzoeken "ongelooflijk duur" zouden zijn en bovendien uitputtend voor de families van de overledenen.

Hun oproep naar een snelle en eerlijke besluitvorming hebben de prinsen William en Harry geuit in een brief van hun privé-secretaris Jamie Lowther-Pinkerton. De brief werd in de rechtszaal voorgelezen door Lady Butler-Sloss. Behalve een snel en eerlijk onderzoek, dringen de prinsen er ook op aan dat de procedure "transparant" zou zijn. De prinsen woonden de zitting niet bij, en verwacht wordt dat ze ook afwezig zullen blijven bij toekomstige zittingen. De gerechtelijke onderzoeken dreigen wel hun plannen voor een popconcert ter ere van hun moeder te overschaduwen.

"Nieuw bewijs"
Mohamed Fayed, de vader van Dodi en eigenaar van het warenhuis Harrod's, beschuldigt het Britse koningshuis ervan de dood van zijn zoon en Diana te hebben georganiseerd. Hij wijst daarbij in de eerste plaats op de betrokkenheid van prins Philip. Fayed vroeg dat alle hoorzittingen openbaar zouden zijn, en Lady Butler-Sloss stemde daar mee in. Fayed was deze ochtend wel in de rechtszaal en mag tijdens het onderzoek naar Diana's dood zijn stem laten horen. Negen jaar lang al verkondigt Fayed dat zijn zoon en prinses Diana het slachtoffer werden van een samenzwering op het hoogste niveau. De raadsman van Fayed, Michael Mansfield, onderstreept dat de lijkschouwer van het hof niet betrokken had mogen worden bij het onderzoek. Hij argumenteert dat prinses Diana voor het ongeval haar titel 'HRH' ('Her Royal Highness') was ontnomen en ze dus geen lid meer was van de koninklijke familie. Op het ogenblik van de feiten was Diana gescheiden van prins Charles. Mansfield beklemtoonde ook dat er nieuw bewijs is van Diana's "bezorgdheid, angst en voorspellingen" omtrent haar nakend overlijden.

Het politie-onderzoek naar de dodelijke crash, dat onder leiding stond van Sir John Stevens, kwam enkele weken geleden tot het besluit dat het om "een tragisch ongeval" ging, te wijten aan overdreven snelheid van de overigens geïntoxiceerde bestuurder, en dat er geen aanwijzingen waren van welk moordcomplot dan ook. Stevens zou prins Charles en andere leden van de koninklijke familie de garantie geboden hebben dat hun getuigenissen niet openbaar zullen gemaakt worden.

Meer dan veertig Franse getuigen
Het gerechtelijk onderzoek omvat nog de ondervragingen van minstens veertig getuigen en de meeste daarvan zijn Fransen. Zij zullen niet verplicht worden naar Engeland af te reizen maar zullen met de hulp van tolken via videoconferenties ondervraagd worden.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

19:14 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins, harry, william, onderzoek, dood, prinses, diana, engeland, jury |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.