13-01-07

Het privéfortuin van Albert II

koning-albert-paola-210-258

Hoe rijk is de koning als privépersoon? Geen mens die het weet, toch niet officieel.

In 2001 gaf het hof er wel een indicatie van, door te suggereren dat het privéfortuin van koning Albert II ongeveer 12 miljoen euro bedroeg. Als daar de waarde van 's konings plezierboot Alpa en zijn buitenverblijf in het Zuid-Franse Châteauneuf-de-Grasse bij wordt geteld, wegen Albert en Paola zo'n 20 miljoen euro. Het weekblad Trends gewaagde vorig jaar evenwel van 52 miljoen euro.

Boudewijn en Fabiola bezaten buitenverblijven in het Spaanse Motril en in Opgrimbie. Ze waren volgens een Franse journalist 24,8 miljoen euro rijk. Geruchten - die officieel altijd werden ontkend - willen dat Boudewijn zijn fortuin begin 1982, net voor de devaluatie van de Belgische frank, nog naar het buitenland kon versassen, zodat het de muntontwaarding van toen bespaard bleef.

Boudewijn leefde heel sober, wat niet meteen kon worden gezegd van bijvoorbeeld zijn stiefmoeder, prinses Lilian. Toch hebben de leden van de huidige koninklijke familie, op big spender prins Laurent na, niet echt moeite om het einde van de maand te halen. Koning Alberts belangstelling voor motoren kostte best wat geld, en prins Filip permitteert zich een helikopter en dure auto's.

Vermoedelijk investeren de royals hun geld in veilige beleggingen. Dat was wel anders met Leopold I en Leopold II, die met veel bravoure in de zaken gingen. De eerste koning der Belgen stapte in het kapitaal van de Société Générale, die al snel tot een oppermachtige holding uitgroeide. Leopold II verdiende goed met gedurfde buitenlandse investeringen, onder andere in China. Maar vooral 'zijn' kolonie Congo bracht hem een fortuin op, in amper tien jaar tijd. De huidige waarde van die winsten kan op zowat een half miljard euro worden geraamd. De onroerende goederen die hij daarmee kocht, vormden de grondslag van de Koninklijke Schenking.

 

Bron: Het Nieuwsblad

13:52 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, belgie, fortuin, rijkdom |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.