13-01-07

Leopold I was duurste vogel

NBN_A18_leopold1.MM

Opdat de koning zijn functie ,,in volledige materiële en morele onafhankelijkheid'' zou kunnen uitoefenen, krijgt hij voor de duur van zijn koningschap een zogeheten 'civiele lijst' toegekend.

Die lijst omvat het recht om gebruik te maken van het paleis in Brussel en van het kasteel van Laken (beide zijn staatseigendom), maar bestaat vooral uit een bedrag dat hij in volle vrijheid en zonder enige controle kan uitgeven.

De civiele lijst is geen loon, maar een manier waarop de koning zijn functie kan vervullen en zijn huishoudelijke kosten kan betalen. Voor koning Albert II bedroeg ze bij diens aantreden, in 1993, 244 miljoen frank. Ze is nu 9,5 miljoen euro waard. Dat geld gaat voor ruim twee derde op aan personeelskosten en voor 12 procent aan het onderhoud van gebouwen.

Hoewel daar geen grondwettelijke grondslag voor bestaat, krijgen sinds 1853 sommige leden van de koninklijke familie (vooral de vermoedelijke troonopvolgers en koninklijke weduwen) een belastingvrije dotatie. Ze vervullen immers representatieve functies en zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid. Zeker zij die mogelijk geroepen zijn om ooit de troon te bestijgen mogen bijvoorbeeld niet in de politiek of de handel actief zijn. De koningskinderen die hun taak als senator van rechtswege opnemen (en dat is nu het geval voor Filip, Astrid en Laurent), worden daar niet voor vergoed.

Vaste regels voor wie recht heeft op een dotatie en hoeveel die moet bedragen, bestaan niet. Hoewel hij zich na zijn abdicatie uit het publieke leven had teruggetrokken, kreeg ook koning Leopold III er een toegewezen. Ze ging na zijn dood naar zijn weduwe, prinses Lilian. Ook prins Karel, die na de Tweede Wereldoorlog het regentschap uitoefende, kreeg achteraf een dotatie, tot hij er zelf afstand van deed.

De duurste vogel die België te onderhouden had, was ongetwijfeld Leopold I. Zijn civiele lijst slorpte in 1831 3,35 procent van het toen weliswaar beperkte overheidsbudget op. Dat aandeel halveerde al toen Leopold II in 1865 aantrad. De civiele lijst van de huidige koning is goed voor slechts 0,015 procent van de staatsuitgaven.

Geen postzegels plakken

Daarmee houden de kosten voor de overheid niet op. De departementen van Buitenlandse Zaken en Defensie betalen bijvoorbeeld mee voor de buitenlandse verplaatsingen van de koninklijke familie. Het paleis hoeft geen postzegels te kleven op zijn brieven of btw te betalen op de benzine, terwijl de overheid zorgt voor de verwarming van het paleis in Brussel.

En af en toe kan er een extraatje af. Toen hij na de Tweede Wereldoorlog als balling in het dure Zwitserland verbleef, kreeg Leopold III jaarlijks een aanvulling op de civiele lijst van, omgerekend in de huidige waarde, dik anderhalf miljoen euro per jaar. Bij zijn huwelijk, in 1999, kreeg prins Filip een eenmalige extra dotatie van 250.000 euro.

 

Bron: Het Nieuwsblad

15:33 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning leopold i, belgie, fortuin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.