15-01-07

Elizabeth was bijna koningin van Frankrijk

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben in de jaren vijftig van de vorige eeuw overwogen samen een unie te vormen, met koningin Elizabeth als staatshoofd. Dat meldde de BBC maandag uit regeringsdocumenten die lange tijd geheim waren.


Groot-Brittannië en Frankrijk hebben in de jaren vijftig van de vorige eeuw overwogen samen een unie te vormen, met koningin Elizabeth (archieffoto, oktober 2006) als staatshoofd. ANP Photo

De toenmalige Franse premier Guy Mollet ontmoette in september 1956 zijn Britse ambtsgenoot Anthony Eden. Frankrijk had het Suezkanaal net moeten afstaan aan Egypte en bevocht bovendien de nationalisten in de kolonie Algerije. Mollet wilde terugvechten tegen de ontmanteling van de koloniën en zocht de hulp van de Britten.
Eden wees het voorstel echter kordaat van de hand. Tijdens een ontmoeting in Parijs vroeg Mollet daarop of Frankrijk mocht toetreden tot het Britse Gemenebest. Daar had de Britse premier wel oren naar, maar zijn kabinet vond het plan 'monsterlijk'.

 

Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant

22:28 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engeland, frankrijk, koningin elizabeth, staatshoofd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.