23-01-07

Albert II is favoriete royal van de Belgen

 

Koning Albert is de favoriete royal van de Belgen: 77,3 procent van de ondervraagden verkiest Albert II boven de andere leden van de koninklijke familie. Dat blijkt uit een enquête van Soir Magazine die woensdag verschijnt.

Drieënzestig procent is voorstander van de monarchie en 47 procent ziet prins Filip als troonopvolger. Een meerderheid van de Vlamingen vindt Astrid het meest geschikt voor de troon.

Van de zeven leden van de koninklijke familie die het vaakst in het openbaar verschijnen, is Albert de populairste. Hij wordt gevolgd door zijn schoondochter prinses Mathilde (59,2 procent) en zijn vrouw koningin Paola (42,2 procent).

Prinses Astrid is de vierde populairste (37,2 procent). Prins Filip komt pas op een vijfde plaats (33,3 pct), daarmee is hij wel geliefder dan zijn broer Laurent (42 procent) en zijn tante Fabiola (18 procent).

Ruim 87 procent van de Belgen heeft vertrouwen in de koning. Prinses Mathilde boezemt 81 procent vertrouwen in, gevolgd door prinses Astrid (76,9 procent), koningin Paola (75,9 procent), koningin Fabiola (65 pct), prins Filip (64,9 procent) en prins Laurent (42 procent).

Net niet de helft, 47 procent, acht Filip geschikt voor de troon. Een meerderheid van de Vlamingen vindt dat die taak beter past bij Astrid (53,6 procent). Prins Filip krijgt vooral steun van de Franstaligen (56,7 procent).

Een meerderheid van de bevolking is voor het behoud van de monarchie (63 pct). Aan Vlaamse zijde is dat met 54 procent maar een kleine meerderheid. Bij de Franstaligen is 75 procent het koningshuis gunstig gezind.

De enquête werd afgenomen tussen 12 en 16 januari bij 853 mensen van 18 en ouder.

 

Bron: Het Nieuwsblad

18:39 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, favoriete royal, belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.