29-01-07

De koning koerst

albert_a11.MMKoning Albert zag gisteren van op de eerste rij hoe Erwin Vervecken in Hooglede-Gits het wereldkampioenschap veldrijden won. Het was een lachende vorst die hem de gouden medaille om de nek hing.

Even over 15 uur kwam koning Albert II in Hooglede-Gits aan, nog net op tijd om de renners de laatste drie ronden te zien rijden. De vorst droeg een lange groene wollen mantel maar had zijn rubberen laarzen thuis gelaten. Op de eretribune kreeg hij uitleg van de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne en van Laurent De Backer, de voorzitter van wielerbond KBWB. Ook de ministers Bert Anciaux en Kris Peeters en SP.A.-voorzitter Johan Vande Lanotte volgden het WK op de eretribune.

Geïnteresseerd keek de koning op het grote scherm hoe afwisselend Erwin Vervecken en de Amerikaan Jonathan Page op kop reden. Voor de laatste ronde liet hij zijn erezitje voor wat het was en stond koning Albert net als duizenden andere wielerliefhebbers rechtop tegen een nadarhek om Vervecken met de handen zegevierend in de lucht over de eindmeet te zien rijden.

Op het podium kregen Vervecken, Page en Enrico Franzoi hun medaille én de bloemen uit handen van de koning, met een stevige handdruk erbovenop. Terwijl enthousiaste toeschouwers in koor ,,Merci Albert, merci Albert'' begonnen te zingen, knalden de champagnekurken. Om niet onder de champagneregen terecht te komen, moest de koning snel enkele stapjes achteruit zetten. Lachend keek hij toe hoe de renners hun fles leegspoten, terwijl de zilveren confetti naar beneden dwarrelde.

Rolstoelen herstellen

Na het officiële wielergedeelte was er tijd voor koffie tijdens de receptie. Daarna bracht de koning nog een bezoek aan de beschutte werkplaats Mariasteen, waar hij een herstelwerkplaats voor rolstoelen te zien kreeg. Enkele bewoners van het Dienstencentrum Gits toonden de vorst hoe ze orthopedische schoenen maken en herstellen.

Ook in de instelling wachtte de koning een receptie. De gehandicapte bewoners hadden de hapjes zelf bereid en de zwarte, gele en rode servetjes wezen er duidelijk op dat ze hun hoog bezoek op prijs stelden.

 

Bron: Het Nieuwsblad

De commentaren zijn gesloten.