02-02-07

Nog niets beslist over Congo-bezoek koning

_dekoning

Over een staatsbezoek aan Congo is nog niets beslist. Dat heeft premier Guy Verhofstadt vrijdag laten weten. De eerste minister hoopt wel dat de Congolese president Joseph Kabila naar aanleiding van de Frans-Afrikaanse top naar ons land komt.

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over een staatsbezoek van koning Albert II aan Congo. Eerst luidde het dat de vorst op 15 maart naar Kinshasa zou trekken, later klonk het dat het eerder april zou zijn.

Volgens de premier is dus nog niets beslist over een bezoek. ,,Een staatsbezoek vindt pas plaats op uitnodiging van de autoriteiten en tot nader orde is die er nog niet'', was zijn uitleg.

Verhofstadt hoopt wel dat de Congolese president naar aanleiding van de Frans-Amerikaanse top naar ons land komt. ,,Zoals u weet heeft ons land niet onbelangrijke inspanningen gedaan in de democratisering van Congo en het goede verloop van het verkiezingsproces. Met de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, heb ik afgesproken dat België ook in de komende maanden de inspanningen voor good governance in de nieuwe Congolese instellingen van nabij zal volgen en blijven ondersteunen.''

,,Het is ook in die optiek dat het eventuele bezoek van de koning, die ook in Congo een hoog moreel gezag heeft, moet gezien worden'', zegt de federale regeringsleider.

Mocht koning Albert II inderdaad een bezoek brengen aan Congo, zou dat het eerste bezoek zijn sinds dat van wijlen koning Boudewijn in 1985. Toen werd de 25ste verjaardag gevierd van de Congolese onafhankelijkheid.

 

Bron: Het Nieuwsblad

18:05 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: staatsbezoek, koning albert, congo, belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.