05-02-07

Elizabeth trekt amper publiek

Elizabeth_104099h

Het bliksembezoek van koningin Elizabeth verliep regenachtig maar vlekkeloos.

Prins Philip hield zich netjes op de achtergrond.

De Britse koningin Elizabeth II heeft gisteren de viering van vierhonderd jaar Engels Hervormde Kerk in Amsterdam bijgewoond. Die visite vormde het hoogtepunt van het eendaagse bezoek van de Britse vorstin en haar gemaal, prins Philip.

Het was het vierde bezoek aan Nederland sinds koningin Elizabeth II op 6 februari 1952 haar vader George VI opvolgde. Secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) noemde de Engelse kerk een model voor wat een kerk moet zijn: een open gemeenschap waar mensen zich echt welkom voelen en een levend teken van hoop in een wereld die steeds meer een ‘werelddorp’ wordt.

Op Rotterdam Airport werden de Britse koningin en haar man verwelkomd door koningin Beatrix. Ze nodigde haar gasten uit voor een lunch op paleis Huis ten Bosch.

Daarna bezochten de Britse gasten het Internationaal Gerechtshof, dat zetelt in het Vredespaleis in Den Haag. Slechts een handjevol passanten en buurtbewoners trotseerde de regen om daar een glimp op te vangen van Elizabeth. Rosalyn Higgins, landgenote van de inmiddels 80 jaar oude Britse vorstin en de eerste vrouwelijke president van het hoogste rechtscollege van de Verenigde Naties, begroette haar bij het Vredespaleis.

Prins Philip was niet in het Vredespaleis aanwezig. Hij reikte een medaille uit bij de Nederlandse afdeling van The International Awards for Young People. De 85-jarige prins ontmoette daar judoka Mark Huizinga, winnaar van goud op de Olympische Spelen van 2000. Hij is bij de Nederlandse afdeling betrokken.

Dominee Alan McDonald zei tijdens de dienst in de Engels Hervormde Kerk dat de afstand tussen onze wereld en ‘die andere’ in de Engelse Hervormde Kerk kleiner lijkt dan elders. Hij haalde Vincent van Gogh aan, die hetzelfde gevoel moet hebben gehad. De schilder schreef dat de kerk ‘zo vredig in de avond aan dat stille Begijnhof’ lag.

Bron: Algemeen Dagblad

De commentaren zijn gesloten.