14-02-07

Japan kwaad over biografie prinses Masako

De Japanse regering eist excuses van een Australische schrijver die een biografie heeft geschreven over kroonprinses Masako. In het in december verschenen boek 'Prinses Masako: Gevangene van de Chrysantentroon' wordt de hofhouding van het keizerlijk huis verantwoordelijk gesteld voor de depressie waaraan de kroonprinses lijdt. Een hoofdstuk over Masako's echtgenoot, kroonprins Naruhito, heet Moederskindje.

Druk
Volgens de schrijver, Ben Hills, heeft de regering bovendien de Japanse uitgever Kodansha onder druk gezet om de Japanse vertaling van het boek, die over een paar weken zou moeten verschijnen, niet uit te brengen. De uitgever ontkent dit.

In een brief die de Japanse regering deze week liet bezorgen bij uitgeverij Random House in Sydney staat dat de regering het niet kan laten passeren dat de keizer, andere leden van de keizerlijke familie en het Japanse volk worden vernederd. De Japanse ambassadeur Hideaki Ueda sprak bovendien de Australische staatssecretaris van handel, Peter Grey, aan op het boek.

Depressie
In het boek wordt een beeld geschetst van het leven van Masako aan het hof. De oud-diplomate Masako trouwde in 1993 met prins Naruhito. Vanaf het begin stonden de twee onder grote druk, omdat van hen werd verwacht dat ze voor een mannelijke troonopvolger zouden zorgen. Na in 1999 een miskraam te hebben gehad beviel Masako in 2001 van een dochter.

Vorig jaar zomer was het stel twee weken op vakantie in Nederland, naar wordt aangenomen om Masako tot rust te laten komen. Ze was nog steeds herstellende van een depressie in verband waarmee ze eind 2003 haar officiële taken neerlegde. In september kreeg prinses Kiko, de vrouw van Naruhito's jongere broer Akishino, een zoon, waardoor de druk op de inmiddels 43-jarige Masako is afgenomen.

Volgens Hills is er in Japan nooit openheid van zaken gegeven over Masako's depressie en de oorzaak daarvan en is de regering bang dat zijn boek alsnog kritiek zal losmaken op de gang van zaken.
 

22:30 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, prinses masako, boek, depressie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.