28-02-07

Beatrix ontmoet Turkse president

De Turkse president Ahmet Sezer heeft koningin Beatrix dinsdag rond het middaguur bij zijn paleis in Ankara verwelkomd met groot militair ceremonieel.

Eenentwintig kanonschoten klonken tijdens het spelen van de volksliederen van Turkije en Nederland. De koningin groette de erewacht met de luide kreet Merhaba asker!, hetgeen Dag soldaat! betekent.

Staatsbezoek
De vorstin was kort tevoren, in gezelschap van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, begonnen aan haar vierdaagse staatsbezoek aan Turkije. Ze kwam, om praktische redenen, per vliegtuig aan vanaf Rhodos.

Atatürk
De koningin legde een witte krans bij de symbolische tombe van de in 1938 gestorven 'Vader van alle Turken' Mustafa Kemal Atatürk, de stichter en eerste president van het huidige Turkije. De stoffelijke resten van Atatürk bevinden zich onder de tombe, in de gewelven.

 

Bron: RTL

27-02-07

'The Queen' mag gaan lunchen bij The Queen

Hellen Mirren zonder koninklijke make-up.

De Britse actrice Helen Mirren (links op foto), die met onderscheidingen is bedolven voor haar rol in de film 'The Queen', is uitgenodigd om haar rolmodel Elizabeth II (rechts) te ontmoeten. Scenarioschrijver Peter Morgan vertelde het Amerikaanse filmmagazine Fade In dat hijzelf, regisseur Stephen Frears en Dame Helen zijn uitgenodigd door de privésecretaris van de Britse koningin om te komen lunchen op Buckingham Palace.

'The Queen' handelt over de manier waarop de Britse koningin en de Britse koninklijke familie zijn omgegaan met de dood van prinses Diana in 1997. Mirren (61) heeft een serie onderscheidingen en zes Oscarnominaties voor haar rol gekregen, onder andere voor beste film.
 

26-02-07

Noorse koning stuurt verkeerde verlanglijstje rond

250px-Harald_V_Norway-Agencia_Brasil

De koning van Noorwegen was afgelopen woensdag jarig, hij werd 70 jaar oud. Hij vierde dat gisterenavond met een groot gala voor vrienden en familie met veel koninklijke gasten. In de Noorse steden en dorpen zorgde zijn verlanglijstje echter voor wat onbegrip. Het is gebruikelijk dat die bij dit soort gelegenheden wat aan liefdadigheid doen, maar dit keer stonden er persoonlijke dingen op, zoals een dure spiegel of een paar vergulden lampen. Gelukkig ging het om een vergissing. Het verlanglijstje voor familie en vrienden was per ongeluk bij de gemeenten terechtgekomen. De koning wil van de gemeenten graag giften ontvangen voor een goed doel dat is opgericht door de kroonprins en diens vrouw.

 

Bron: Waarmaarraar

21:31 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verjaardag, koning harald, verlanglijst, noorwegen |  Facebook |

25-02-07

Prins Charles ontwerpt wijnetiket

De Britse kroonprins Charles zal de illustratie verzorgen van het etiket van de cuvée 2004-wijn van Château Mouton Rothschild. Daarmee treedt de Prince of Wales in de voet- en wijnsporen van andere beroemdheden als Pablo Picasso, Andy Warhol, Salvador Dali, César en Mark Chagall.

Het was barones Philippine de Rothschild die gisteren in New York het prinselijke aquarel aan de pers voorstelde. Het waterverfschilderij toont de dennenbomen van Cap d'Antibes onder een staalblauwe hemel. "Om de honderdste verjaardag van de Entente cordiale (het in 1907 gesloten samenwerkingsverdrag tussen Engeland en Frankrijk, nvdr) te vieren", schrijft de prins nog, die zijn kunstwerk ondertekent met 'Charles'.

Het idee van een kunstenaar op de (wijn)fles ontsproot in de jaren twintig van de vorige eeuw aan het brein van baron Philippe de Rothschild. Diens dochter Philippine, 71 inmiddels, heeft de combinatie oenologie-kunst voortgezet.

 

Bron: De Morgen

22-02-07

Prins Harry gaat naar Irak

ff24042006c

De Britse prins Harry, derde in lijn voor de troonopvolging, gaat dienen in Irak met zijn regiment ’Blues and Royals’. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie donderdag aangekondigd.

De 22-jarige Harry maakt deel uit van de Britse troepen die in mei/juni in het zuiden van Irak zullen ontplooid worden. Harry is het eerste lid van de Britse koninklijke familie in 25 jaar dat gaat dienen in een oorlogsgebied. Zijn oom, prins Andrew, diende in 1982 als helikopterpiloot in de Falklandoorlog.

De aankondiging komt er een dag nadat premier Tony Blair had laten weten dat er de komende maanden 1.600 Britse militairen uit Irak worden teruggetrokken. In het land zijn zo'n momenteel nog 7.100 Britse soldaten actief, vooral in het zuidelijk gelegen Basra. Sinds de inval in 2003, kwamen er al 132 Britten om het leven.

Prins Harry studeerde vorig jaar af aan de militaire academie Sandhurst. Hij is opgeleid om elf soldaten en vier tanks te leiden. In een interview in 2005 zei hij graag voor zijn land te willen vechten.

 

Bron: Het Nieuwsblad

18:07 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins harry, engeland, irak, soldaat |  Facebook |

19-02-07

Kint is overbodig

LORRE.MM

De Vlaamse administratie vraagt zich af of de projecten van de vzw rond prins Laurent niet beter door andere instellingen uitgevoerd kunnen worden.

De Vlaamse regering vroeg de administratie Leefmilieu eind december vorig jaar om een doorlichting van het KINT, na de heisa rond het fraudeproces bij de marine, waarbij prins Laurent onbewust een van de begunstigden was. Daarna heeft het Vlaams Parlement nog eens een vergelijkbaar rapport gevraagd aan het Rekenhof.

KINT staat voor 'Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie'. In 2006 kreeg het van Vlaanderen een subsidie van 226.000 euro, het Waals Gewest betaalde 257.000 euro, het Brussels Gewest 107.000 euro. Van sponsors Belgacom, Dexia, de Nationale Bank en de Brusselse Intercommunale Watermaatschappij krijgt het KINT nog eens 248.000 euro.

Het rapport voor de Vlaamse regering is nu klaar en bevat voorzichtige kritiek aan het adres van de vzw. ,,De wetenschappelijke projecten zijn van aanvaardbaar niveau'', staat in de conclusies. Toch vindt de administratie ,,de legitimatie niet altijd even duidelijk of even sterk''. ,,De vraag kan met name gesteld worden of nu de vzw KINT deze projecten moeten uitvoeren en of niet beter andere instellingen deze projecten zouden opnemen.''

Uit de doorlichting is gebleken dat sommige projecten wel degelijk interessant zijn voor Vlaanderen, bijvoorbeeld een rapport dat het effect van het klimaat op het waterpeil onderzocht, nog voor de CO2-uitstoot een hype werd. Maar tegelijk heeft de administratie vragen bij andere projecten. Een onderzoek naar de bodemerosie in België bijvoorbeeld leverde nauwelijks nieuwe informatie op.

De administratie heeft ook vragen bij de lange duurtijd van de projecten. ,,Het is niet altijd duidelijk waarom er van het ene naar het andere jaar doorgeschoven wordt. Sommige acties lijken ook stilletjes uit te doven, zonder echt resultaat te geven.'' Bovendien zijn de resultaten van de projecten vaak maar erg beperkt verspreid. Een cd-rom over de nachtvlucht van vleermuizen in Europa is amper bekend in Vlaanderen.

Het rapport hakt ook de knoop door in de discussie tussen minister-president Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Dirk Van Mechelen (VLD) over de mogelijkheid om het contract met het KINT op te zeggen.

De huidige overeenkomst loopt na de stilzwijgende verlenging in 2004 tot 2014. Er bestaat wel een aanvullende beheersovereenkomst uit 2003 die tot 2009 geldt, maar volgens de administratie is er ,,geen sprake van een schuldvernieuwing waarbij deze beheersovereenkomst in de plaats is gekomen van de vroegere''.

Wel is het mogelijk om het subsidiebedrag ,,aan te passen'', door het te verhogen of verminderen. ,,Het lijkt ons juridisch niet mogelijk om zonder het ontstaan van een schadevergoedingsplicht, het subsidiebedrag eenzijdig volledig tot nul te herleiden'', schrijft de administratie.

Die heeft via steekproeven ook de boekhouding van het KINT gecontroleerd en daarbij geen onregelmatigheden vastgesteld. De precieze aanwending van de Vlaamse subsidies viel moeilijk te achterhalen. De verplaatsingskosten die prins Laurent in rekening brengt, zijn de jongste jaren sterk gedaald. In 2003 bedroegen ze nog 10.100 euro, vorig jaar 1.736,50 euro.

 

Bron: De Standaard

08:21 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kint, prins laurent, belgie, overbodig |  Facebook |

18-02-07

Prinsen gaan verjaardagsfeestje vieren

De prinsen Willem-Alexander, Constantijn en Friso gaan eind volgende week met hun echtgenotes naar Noorwegen, om de zeventigste verjaardag van koning Harald V mee te vieren.

Harald is jarig op 21 februari en viert dat die dag met een kerkdienst in Trefoldighetskirken. Later die dag is er onder meer een diner in Kasteel Akershus. Dat is allemaal nog redelijk 'onder ons'.

Bal
Echt menens worden de feestelijkheden van 23 tot en met 25 februari, dan worden de buitenlandse gasten verwacht. Zaterdag 24 februari is het bal op het Koninklijk Paleis.

Gezondheidsproblemen
Koning Harald kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen, zijn oudste zoon Haakon was al eens regent.

 

Bron: Rtl