10-03-07

Japanse keizer had spijt van aanval op China

RW_hirohito

De Japanse keizer Hirohito had er spijt van dat zijn land China in 1937 binnenviel en hij had de oorlog eerder willen beëindigen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde passages uit het dagboek van Hirohito's kamerheer, Kuraji Ogura.

De keizer maakte zich volgens het dagboek vooral zorgen om een mogelijke Russische invasie. ‘Ik wilde geen oorlog beginnen tegen China. Dat komt omdat ik bang ben voor de Sovjet-Unie’, zou Hirohito volgens Ogura in 1942 hebben gezegd tijdens een bezoek aan een tempel in Kyoto.

In oktober 1940 had de vorst ook al te kennen gegeven niet blij te zijn met de acties in China, dat in 1937 werd aangevallen door Japan. ‘China is onverwacht sterk. Iedereen deed vooraf verkeerde voorspellingen over de oorlog, vooral legerofficieren die specialisten waren.’

Het dagboek voedt vermoedelijk de discussie over de vraag of de keizer betrokken was bij de oorlog. Japanners zien Hirohito vooral als onschuldige toeschouwer van het militaristische kabinet. Critici menen echter dat Hirohito met de militaire kliek bewust aanstuurde op de vorming van een Groot Japans Rijk.

Hirohito was keizer vanaf 1926 tot zijn dood in 1989. Aan zijn goddelijke status kwam een einde toen hij, mede onder dwang van de Amerikanen, na de door Japan verloren oorlog verklaarde een gewoon mens te zijn. Sindsdien diende Hirohito slechts als symbool van de eenheid van de Japanse staat.

Het Internationale Gerechtshof pleitte hem in 1948 vrij van oorlogsmisdaden. Historici zeggen dat de Japanse keizer onschuldig was aan de oorlog die in zijn naam werd gevoerd en dat hij, zodra hij de kans had, die oorlog beëindigde.

‘Als men een oorlog begint, kan deze niet gemakkelijk in het midden worden gestopt. Het is belangrijk wannéér een oorlog wordt gestaakt’, zou Hirohito in december 1942, een jaar na de Japanse aanval op Pearl Harbor, hebben gezegd, blijkt uit het dagboek.

Vorig jaar bleek uit dagboekaantekeningen van een andere voormalige hoffunctionaris dat Hirohito in 1978 is opgehouden met het bezoeken van de belangrijke Yasukuni-tempel, omdat hij het niet eens was met het regeringsbesluit om vanaf die tijd ook veroordeelde Japanse oorlogsmisdadigers te eren.

Hirohito's zoon en opvolger Akhito, die in 1989 op de troon kwam, heeft de Yasukuni-tempel nooit bezocht. Maar de vorige Japanse premier, Junichiro Koizumi, kwam ieder jaar in de omstreden tempel. Ook zijn opvolger Shinzo Abe heeft te kennen gegeven gewoon de tempel te bezoeken.

Abe gooide vorige week nog olie op het vuur door te beweren dat er geen bewijs is dat buitenlandse vrouwen - ‘troostmeisjes’ - onder dwang in legerbordelen te werk werden gesteld. In de oorlog werden naar schatting 200.000 vrouwen, overwegend uit China en Korea, maar ook uit toenmalig Nederlands-Indië, door het Japanse leger gedwongen seksuele diensten te verlenen aan militairen. De uitspraken van Abe leidden tot verontwaardigde reacties in het buitenland.

 

Bron: De Volkskrant

13:11 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, keizer hirohito, dagboek, spijt, aanval, china |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.