11-03-07

Nieuwe rustplaats laatste koning van Joegoslavië

Peter II regeerde in 1941 slechts drie weken over Joegoslavië. De inval van de Duitsers maakte op 6 april van dat jaar een einde aan zijn bewind. Peter stierf in 1970 in Amerika. Zijn zoon Alexander wil hem herbegraven in Belgrado

Peter II is onderwerp van menig Amerikaanse triviantspel. Hij is de enige koning die ooit op Amerikaanse bodem is begraven. Zijn graf bevindt zich bij de Sint Savakerk in Libertyville, een voorstadje van Chicago. Daar heben zich in het verleden honderdduizenden Serviërs gevestigd. De laatste regerende koning van Joegoslavië hoort daar echter niet thuis, vindt zijn in 1945 in Londen geboren oudste zoon, kroonprins Alexander. Hij bereidt een herbegrafenis voor in het koninklijk mausoleum even buiten Belgrado.

"Het plan is dat hij hier wordt begraven", zei Alexander eerder deze week in een vraaggesprek. Een datum is er nog niet, maar Alexander is eind vorig jaar zelf al in Chicago gaan praten over overbrenging van de stoffelijke resten. Toen zijn vader Peter in 1970 tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten op 47-jarige leeftijd in Denver overleed, weigerde het toen communistische Joegoslavië een begrafenis in zijn geboorteland. President Tito wilde niets met de ex-koning te maken hebben.


Koning Peter II (midden) tussen generaal Montgommery (links) en Winston Churchill (1941)

Toch was het juist de zeventienjarige koning Peter II die zich, na een paleiscoup in maart 1941, aan het hoofd stelde van het Joegoslavische verzet tegen nazi-Duitsland. Zijn oom Paul, die vanaf 1934 optrad als regent voor de minderjarige Peter, was net bezweken voor de intimidaties van Hitler en wilde de kant van Duitsland kiezen. De Duitse troepen maakten echter korte metten met de Joegoslaven.

De aan de Britse koninklijke familie verwante Peter vestigde zich uiteindelijk in Londen. Zijn vaderland heeft hij nooit meer teruggezien.

De Britten begonnen de Joegoslavische communisten te steunen in hun guerrilla tegen Hitler-Duitsland. Na de oorlog namen de communisten de macht over. Voor de koninklijke familie was geen plek meer, zoals ook de koningen van Bulgarije en Roemenië het veld moesten ruimen.

Pas na het uiteenvallen van Joegoslavië en het einde van de (burger)oorlogen om de erfenis van het voormalige koninkrijk van Serviërs, Slovenen en Kroaten, kon kroonprins Alexander zich in Belgrado vestigen. Hij kreeg zelfs het oude paleis terug, van waaruit hij dagelijks enigszins gezwollen perscommuniqués verstuurt over zijn activiteiten. Het herbegraven van Peter II is echter een serieuze aangelegenheid. Amerikaanse Serviërs moeten er ook niet over zeuren. "Hij hoort hier, dit is zijn vaderland. Niemand kan bezwaar maken."

 

Bron: BN-De Stem

11:47 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning peter ii, joegoslavie, herbegraven, belgrado |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.