13-03-07

Prins Constantijn pleit voor een open Europa

Prins Constantijn heeft dinsdag een vurig pleidooi gehouden voor de mogelijkheden van een volwassen Europa en de rol van Nederland daarin.

 

Op de Haagse Hogeschool hield hij de studenten voor dat het aan jongeren is om invulling te geven aan de verdere vormgeving van de Europese Unie. Nederland en de burgers zelf moeten daarvoor ambities ontwikkelen en actief uitdragen binnen de EU.

Angst
Angst voor Europa is hierbij een slechte leidraad, die vaak voortkomt uit onwetendheid, memoreerde de prins. ,,Waarom hebben we deze angst? Wat denken we op te geven of te verliezen aan dit Euopa? Is Europeanisering wel echt een bedreiging. Wat is eigenlijk typisch Nederlands, waar ligt onze eigenheid en kracht?"

Eigen kracht
Contantijn ziet als Nederlandse kracht onder meer de ondernemersgeest en handelszin; een open maatschappij; een degelijke overheid; internationaal perspectief; pragmatisch en betrouwbaar; effectief en efficiënt; creatief talent. Volgens de prins is het beter om vanuit je eigen kracht te redeneren en kennis van zaken over Europa te hebben.

Onze identiteit
De prins benadrukte dat als er al een bedreiging is voor deze Nederlandse sterkte punten, dat wij het zelf zijn ,,doordat we ons afsluiten en muren optrekken." Zelf gelooft hij niet dat Europa onze Nederlandse identiteit bedreigt. ,,Ik zie het niet om me heen en ik zie ook nergens de ambitie om Europa tot een eenheidworst te maken."

Open blik
Beter is het daarom volgens hem om met een open blik te kijken naar de kansen die de EU al geeft en in de toekomst nog meer kan geven voor een land als Nederland. ,,Europa is niet ver weg, het is hier, overal om ons heen. Het te negeren betekent jezelf te kort doen. Het te kennen betekent je mogelijkheden te vergroten en je kansen te verbeteren."

Verdrag van Rome
De jongste zoon van koningin Beatrix hield zijn betoog in het kader van de viering deze maand van het Verdrag van Rome. Dat verdrag werd vijftig jaar geleden ondertekend en stond aan de basis van de huidige EU.

 

Bron: Rtl

18:44 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins constantijn, nederland, toespraak, den haag, europa |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.