14-03-07

Koningspaar mag blijven in Kortrijk

koningspaar

Koning Albert II en koningin Paola moeten niet weg uit de openbare gebouwen in Kortrijk. De poging die Vlaams Belang daartoe ondernam op de gemeenteraad, liep met een sisser af. Meer nog, het werd een blamage toen bleek dat Belang-raadslid Eric Flo zich onthield.

Baat het niet, dan schaadt het niet... Vanuit die redenering bracht Maarten Seynaeve (VB) maandagavond het punt ,,tot verwijdering van de staatsieportretten van de koning en de koningin in de raadszaal en in andere gemeentelijke lokalen en gebouwen''. Het was in Mortsel wel gelukt, dankzij gemeenteraadsleden die over alle partijen heen meestemden met Vlaams Belang.

Wat zou een volbloed republikein als Bart Caron (Spirit) doen? Of Vincent Van Quickenborne, die toch ook een Vlaams verleden torst? En hoeveel volgelingen zouden zij op hun beurt meelokken naar de val van het koningspaar? Maarten Seynaeve, jong en nieuw in de gemeenteraad, ondervond dat de zaken niet altijd zo simpel zijn als ze vooraf lijken.

Vincent Van Quickenborne verliet de zitting toen het zover was en keerde pas nadien terug. Bart Caron had overduidelijk een plannetje. De politicus haalde een groot pak boven, een cadeau zo bleek. Maar de verpakking bleef dicht. ,,Ik speel uw spelletje niet mee'', zo liet hij fijntjes weten. ,,De gemeenteraad is niet de plek om dit soort discussies te voeren.''

,,Aanvankelijk hadden we gedacht om er de portretten van Stefaan De Clerck en schepen Marie-Claire Vandenbulcke in te stoppen'', zei Caron achteraf.

Lege lijsten

,,Maar dan zouden we het spelletje van Belang meegespeeld hebben. Dus had ik er twee lege lijsten ingestopt. Mijn bedoeling was Vlaams Belang belachelijk te maken.''

Toch zette Vlaams Belang vooral zichzelf te kijk. Op de eigen partijleden na, stemde iedereen tegen. Geen dissidenten dus. Tenzij dan in de eigen rangen. De bedoeling was dat op zijn minst iedereen van Vlaams Belang dit voorstel zou steunen. Maar er was één onthouding, van partijgenoot Eric Flo.

Flo zat er achteraf enigszins verveeld mee. ,,Het veroorzaakte nog enig rumoer binnen de partij'', zei hij gisteren. ,,Maar ik ben nu eenmaal niet tegen de koning. Ik ben er ook niet bepaald voor. Er zal zo wel een tijd komen zeker, dat die portretten spontaan zullen worden weggehaald?''

 

Bron: Het Nieuwsblad

De commentaren zijn gesloten.