30-03-07

Koningin Fabiola doopt fregat Leopold I

Koningin Fabiola heeft vanmorgen het vernieuwde fregat Leopold I gedoopt op de marinebasis in Zeebrugge.

Leopold I is een van de twee fregatten die Defensie had gekocht van de Nederlandse marine. 

Het schip is vijftien jaar oud en werd de voorbije maanden gemoderniseerd. Na de zomer zou het schip in gebruik kunnen worden genomen.

De bemanning zal de komende maanden nog oefenen met het fregat.

Minister van Defensie André Flahaut (PS) zei in zijn toespraak dat de ingebruikname van de fregatten een stap vooruit is in de vorming van een moderne marine.

De aankoop van de fregatten is omstreden, omdat ze al vijftien jaar oud zijn en samen 250 miljoen euro kosten. Het tweede fregat wordt binnenkort geleverd
 
Bron: vrt-nieuws.

00:30 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koningin fabiola, doop, fregat, belgie, zeebrugge, marine, leopold i |  Facebook |

29-03-07

Saoedische vorst haalt uit naar VS

Koning Abdullah.

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië, één van de voornaamste bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, heeft vandaag publiekelijk kritiek geleverd op Washington, wat zeer zeldzaam is. Hij had het over de onwettige aanwezigheid van de VS in Irak en viseerde de buitenlandse troepen in de regio. Dat deed hij bij de start van de negentiende Arabische top in Riyad.

Koning Abdullah stelde de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de regio aan de kaak zonder verder in te gaan op welk land hij daarbij viseerde. Die troepen beschuldigde hij er wel van dat ze de toekomst van het Midden-Oosten in handen willen nemen. Zijn woorden waren geïnspireerd door het Arabisch nationalisme en konden zowel tegen de VS als tegen buurland Iran gericht zijn.

Het soennitisch-wahabitisch regime in Riyad maakt zich overigens zorgen over de groeiende invloed van het sjiitische Iran. "In Irak vloeit het bloed tussen broers in de schaduw van een buitenlandse en ongerechtvaardigde bezetting en de religieuze conflicten dreigen een burgeroorlog uit te lokken", stelde Abdullah bij de opening van de Arabische top in Riyad waarvoor Saoëdi-Arabië gastland is.

Het is niet de eerste keer dat er kritische stemmen omtrent het Amerikaanse beleid in Irak opgaan in Saoedi-Arabië. Eerder al uitte minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faycal zijn kritiek. Dat de militaire aanwezigheid van de VS in Irak als onwettig wordt bestempeld, is echter tot nu toe nog nooit voorgevallen. De tachtiger preciseerde bij de opening evenwel niet of hij met buitenlandse troepen de Amerikanen bedoelde.

"We zullen niet toelaten dat buitenlandse troepen in de regio de toekomst van die regio uitstippelen. Enkel een Arabische vlag zal ooit gehesen worden op Arabische bodem", verklaarde hij. De uitspraak van de koning kan ook geïnterpreteerd worden als een allusie op Iran, een niet-Arabisch land met een sjiitische meerderheid en een door het westen omstreden nucleair programma. De rest van de soennitische landen voelen zich daardoor sterk bedreigd.

Boycot tegen Palestijnen opheffen

Zoals Soedanees president Omar el-Beshir voordien al deed, riep Abdullah ook op om de internationale boycot tegen de Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas op te heffen. "Het is nodig om de blokkade van het Palestijnse volk op te heffen om zo het vredesproces op gang te trekken. Op termijn kan een onafhankelijke Palestijnse staat tot stand komen", aldus de vorst. Over Libanon wou hij kwijt dat het een voorbeeld van samenleven was, maar dat het land nu verlamd is en dat zijn straten er hotels geworden zijn.

Ook de Pakistaanse president Pervez Musharraf liet zich opmerken tijdens de top in Riyad door zijn waarschuwing voor een rampzalige confrontatie door de spanningen in de Golfregio. "De spanningen zijn de voorbode voor een rampzalige confrontatie die niet te onderschatten gevolgen zal hebben, op globale en regionale schaal en voor de moslimstaat", aldus Musharraf. Hij riep op om de krachten te bundelen en niet langer louter toeschouwer van de crisis te zijn.

 

Bron: De Morgen

17:45 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning abdullah, saoedi-arabie, verenigde staten, usa |  Facebook |

Prins Bernhard wijzigde testament kort voor zijn dood

Prins Bernhard heeft zijn testament zes dagen voor zijn dood nog gewijzigd. Dat blijkt uit de akte waarin de partiële verdeling van de nalatenschap van wijlen de prins is geregeld.

Koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina hebben verder hun twee buitenechtelijke halfzussen deels en misschien wel helemaal afgekocht. De prins had zijn zes dochters gelijk bedeeld. De Amerikaanse Alicia (54) en de Franse Alexia (39) hebben in ruil voor een bedrag afstand gedaan van hun erfdeel in drie panden (bewoond door ex-medewerkers) van de prins in Soest. Hoe hoog dat is meldt de akte niet, wel dat het geld is gestort op een speciale rekening bij De Brauw, Blackstone Westbroek in Amsterdam. Het bedrag wordt geschat op 0,8 miljoen euro.

Het is onduidelijk of ook bij de rest van de erfenis voor een afkoopconstructie is gekozen. Bewijzen hiervoor ontbreken. Bijna 2,5 jaar na het overlijden van Bernhard is zijn nalatenschap nog maar gedeeltelijk te gelde gemaakt. De jachten zijn verkocht, maar villa De gelukkige olifant in Italië staat al een jaar te koop bij Christie's.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

12:08 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: testament, prins bernhard, nederland, dood |  Facebook |

25-03-07

Nederlanders gokken op prinselijke zoon

Het derde kind van prins Willem-Alexander en Máxima wordt een zoon.

Daar gokt althans 63 procent van de bevolking op volgens online wedkantoor Unibet.

Wedden
Op Unibet staan verschillende weddenschappen rond de aanstaande geboorte van een nieuwe telg in de koninklijke familie. Zo kunnen bezoekers aan de site wedden op een jongen of een meisje, geboortemaand, lengte en gewicht. Zo denkt 91 procent dat het kind bij de geboorte minder dan 3600 gram zal wegen. Verder verwacht 80 procent dat het kind in maart ter wereld komt, 12 procent houdt het op mei en 8 procent gokt op april.

 

Bron: Rtl

Prins Laurent speelt 120.000 euro kwijt

LORRE.MMDe beslissing van de Vlaamse regering om de basissubsidie voor de vzw KINT te verlagen, zal zware gevolgen hebben voor het personeel van de milieuorganisatie, waarvan prins Laurent voorzitter is.

Jacques Wirtgen, de directeur van de vzw KINT, zei zaterdag in het RTBF-nieuws op televisie dat hij niet meer in staat zal zijn om zijn personeel te betalen. Hij overweegt gerechtelijke stappen.

De basissubsidie van de Vlaamse overheid voor KINT daalt van 170.000 naar 50.000 euro. Volgens de Vlaamse regering is dat voldoende voor het bestaan en de basiswerking van de organisatie. KINT kan wel, zoals alle verenigingen, subsidies aanvragen voor projecten.

Van het Waalse Gewest krijgt de vzw 160.000 euro. Het Brussels Gewest voorziet 70.000 euro. Deze bedragen blijven gehandhaafd. ,,Aan de subsidies wordt niet geraakt omdat de huidige projecten de projecten zijn waarvoor de subsidies werden toegekend'', zegt een woordvoerster van Waals minister van Milieu Benoît Lutgen. Bij Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck is te horen dat het gegeven geld gebruikt wordt voor projecten die de moeite waard zijn en dat het bedrag behouden blijft.

Jacques Wirtgen vreest ook dat door de inkrimping van de Vlaamse subsidies niet alle lopende projecten zullen kunnen worden uitgevoerd. ,,Eens de Vlaamse beslissing concreet wordt, zal ik mijn personeel niet meer kunnen betalen, noch de projecten die door Vlaamse consultants, universiteiten en instellingen uitgevoerd worden, laten uitvoeren'', zei Wirtgen op de RTBF.

Prins Laurent zei vrijdag in een reactie dat hij nog niet op de hoogte was van de beslissing van de Vlaamse regering. ,,Ik wens hier geen commentaar op te geven'', aldus de prins.

 

Bron: Het Nieuwsblad

15:00 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kint, prins laurent, belgie, subsidie |  Facebook |

Prins Harry op de vuist met fotograaf

harry_108500hPrins Harry is zaterdagnacht voor een Londense nachtclub op de vuist gegaan met een fotograaf. Dit meldt de Britse tabloid News of the World. Het weekblad publiceert enkele foto’s van het voorval op haar website. Woordvoerders van Prins Harry, derde in lijn van troonopvolging, ontkennen de vechtpartij.

De maker van de foto’s, Nirach Tanner, verklaart aan News of the World dat de prins de nachtclub langs de achterdeur verliet om niet opgemerkt te worden. De prins zou namelijk stomdronken zijn geweest. Toen prins Harry merkte dat hij toch gefotografeerd werd, viel hij Tanner aan. ‘Het was een aanval. Dit heb ik niet eerder meegemaakt’, aldus de fotograaf.
 

Emily Blunt speelt koningin Victoria

Emily Blunt neemt de hoofdrol op zich in 'The Young Victoria'. De film van Martin Scorsese wordt medegeproduceerd door Sarah Ferguson, de hertogin van York.

Emily Blunt neemt de hoofdrol op zich in de film 'The Young Victoria'. De actrice uit 'The devil wears Prada' speelt de Britse koningin Victoria in de tijd dat ze op de troon komt en verliefd wordt op haar latere man Albert. Dat meldt het Britse tijdschrift Hello. De film van regisseur Martin Scorsese wordt medegeproduceerd door Sarah Ferguson, de hertogin van York.

Fergie bracht producent Graham King, met wie Scorsese al samenwerkte voor 'The departed', op het idee voor de film over Victoria. "Ik ontmoette Graham en vroeg hem toen waarom hij geen film maakte over koningin Victoria", vertelt de hertogin. "Iedereen ziet haar namelijk als een sombere, in het zwart geklede koningin. Maar ze zou moeten worden herinnerd als een mooi meisje dat op blote voeten door het gras huppelde."

Koningin Victoria was van 1837 tot 1901 koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze stond bekend om haar ingetogen en preutse levensstijl. Victoria trouwde met haar neef Albert, met wie ze negen kinderen kreeg. Na de dood van haar man in 1961 trok ze zich uit verdriet twintig jaar terug uit het openbare leven. Dit leverde haar de bijnaam 'de weduwe van Windsor' op.

Sarah Ferguson is een expert als het om koningin Victoria gaat. Ze schreef in 1993 al een boek over de voorouder van haar ex-man prins Andrew. In het voorwoord van haar 'Travels with Queen Victoria' schreef Fergie dat ze altijd gefascineerd is geweest door Victoria. "Ik bewonder haar in vele opzichten en voel me op een bepaalde manier verbonden met haar. Ik begrijp haar behoefte zich terug te trekken uit de hoge druk die het koninklijke leven met zich meebrengt."

Het is nog niet bekend wanneer de opnamen van 'The Young Victoria' starten en wanneer de film wordt uitgebracht.

 

Bron: Radio.nl