17-04-07

35.000 privé-foto's van Leopold III onder de hamer

Leopold III met familie

Op 4 mei worden bij het Parijse veilinghuis Drouot twintigduizend foto's en voorwerpen van de Europese koningshuizen verkocht, waaronder 3.500 privé-foto's van het gezin van koning Leopold III. Prinses Esmeralda en prins Alexander, de kinderen van Leopold III en prinses Lilian, laten weten niets met de verkoop te maken te hebben. Ook de persdienst van het paleis kent de eigenaar van de foto's niet. Veilinghuis Drouot in Parijs wijst erop dat de verkoper anoniem wil blijven.

Verbazing
Het gaat om een reeks persoonlijke foto's van het gezin van koning Leopold III (1901-1983) die door hemzelf werden genomen. Ze behoren tot zijn erfenis en werden bij het overlijden van prinses Lilian onder zijn kinderen verdeeld. Ze worden tussen de 400 en 600 euro per album geschat. Prins Alexander en prinses Esmeralda melden in een persbericht "met verbazing kennis genomen te hebben van het bericht" en verklaren "in geen enkel opzicht betrokken te zijn bij de verkoop".

Anoniem
Ze zeggen ook dat ze "de oorsprong ervan niet kunnen achterhalen". Michel Malherbe, woordvoerder van het hof, zegt dat het paleis niet op voorhand op de hoogte gebracht was en de verkoop ook heeft vernomen via het persbericht van Drouot. "Wij weten niet wie de verkoper is of op welke manier hij ze in zijn bezit heeft gekregen. We kunnen hier ook niets aan doen", aldus Malherbe, "eens iets eigendom is van iemand, dan kan die persoon daarover beschikken. De koninklijke familie kan daar geen uitzondering op maken". "Onze verkoper wenst absoluut anoniem te blijven", zegt Olivier Couteau-Begarie van het Parijse veilinghuis.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

De commentaren zijn gesloten.