22-04-07

Oorlogstoespraken koningin Wilhelmina online

'Landgenooten in alle deelen des Rijks en Nederlandsche luisteraars daarbuiten!' Zo begint koningin Wilhelmina vanuit Londen één van haar befaamde toespraken tot het Nederlandse volk.


De 37 bewaard gebleven toespraken van Wilhelmina, die van 1890 tot 1948 koningin van Nederland was,  zijn te beluisteren op de website van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het NIOD zette het materiaal online, om geïnteresseerden zo volledig mogelijk te informeren over de Duitse bezetting.

'Radio Oranje'
Tijdens de oorlogsjaren sprak koningin Wilhelmina de Nederlandse bevolking vanuit Londen toe in het programma 'Radio Oranje', dat werd uitgezonden via de Britse omroep BBC. Zij zat in Londen, omdat de koninklijke familie naar Groot-Brittannië vluchtte toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen.

‘Het verheugt mij bijzonder dat dankzij de welwillende medewerking van de Engelse autoriteit dit Nederlandse kwartier in de uitzendingen van de Britse radio is ingelast,’ waren de eerste woorden van koningin Wilhelmina, op 28 juli 1940. Vanaf dat moment werd Radio Oranje elke dag om negen uur ’s avonds uitgezonden.

'Eigen haard'
En op 5 mei 1945, als Nederland wordt bevrijd, klinken haar laatste woorden: ‘Eindelijk zijn we weer baas op eigen erf en aan eigen haard.'
De toespraken werden door de Britse regering gezien als 'strategisch belangrijk' en moesten vooraf aan de Britse inlichtingendienst worden voorgelegd. Daardoor is ook de schriftelijke versie van de toespraken bewaard gebleven.

De Duitsers verboden de Nederlanders naar het programma te luisteren, maar tevergeefs. Nederlanders schaarden zich om negen uur massaal rond de radio, om te luisteren hoe de Koningin het Nederlandse volk probeerde te steunen in de strijd tegen wat zij omschreef als 'de bloeddorst der moffen'.

 

Bron: Elsevier

23:13 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toespraak, koningin wilhelmina, nederland, londen, woii |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.