26-04-07

Vorstenpaar bezoekt Letse havenstad Liepaja

Op de laatste dag van het staatsbezoek aan Letland bracht de Belgische delegatie een bezoek aan Liepaja. De 300 jaar oude havenstad aan de Baltische Zee is de derde grootste stad van het land en telt zowat 86.000 inwoners.

Liepaja
Liepaja is een ijsvrije havenstad en een belangrijk transitcentrum naar het binnenland en de achterliggende regio. Er bevinden zich tal van buitenlandse bedrijven.
Liepaja is ook een toeristisch aantrekkelijke stad, met faciliteiten voor zee- en strandvakanties. Tevens is ze een cultureel rijke stad, met kunst- en muziekscholen. Veel in Letland populaire artiesten en kunstenaars zijn afkomstig van Liepaja.
Bij de voetballiefhebber staat de havenstad misschien nog bekend als de thuisbasis van de plaatselijke voetbalclub. Racing Genk won tegen Liepaja in de voorronde van de Uefa Cup in augustus 2005.

Duikschool
Koning Albert en koningin Paola en de Belgische delegatie bezochten gisterenochtend de Baltische duikschool, een van de meest moderne maritieme trainingscentra in Centraal-Europa. De duikschool is gelegen in de wijk Karosta, een voormalige militaire stad, met veel vervallen en leegstaande appartementen en kazernes uit het Sovjet-tijdperk.
In het theater van Liepaja, het oudste theater van Letland, werd de delegatie ontvangen door de burgemeester en getrakteerd op een kort concert van het Symfonisch Orkest van Liepaja.
 

De commentaren zijn gesloten.