29-08-07

"Nederlandse koninklijke familie paste Wikipedia-tekst over prinses Mabel aan"

prinses mabelInformatie over prinses Mabel op de Engelstalige internet-encyclopedie Wikipedia is begin vorig jaar verwijderd. Afgaand op het IP-adres gebeurde dit vanaf een computer in Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix. Dat schrijft de krant NRC Handelsblad woensdag.

De krant baseert zich op gegevens van de Wikiscanner, die computers kan traceren waarmee anonieme wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht. In de tekst stond dat Mabel 'incomplete en onjuiste informatie' had verstrekt over haar relatie met crimineel Klaas Bruinsma. Het woordje 'onjuiste' is verwijderd, volgens Wikiscanner op 8 januari 2006. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt de zaak uit te zoeken.

De wijziging werd vrijwel direct ongedaan gemaakt door iemand die stelde dat 'onvolledige en onjuiste informatie' een letterlijk citaat is van premier Jan Peter Balkenende (CDA) tijdens een persconferentie, zo schrijft de krant. Iedereen kan lemma's in Wikipedia veranderen.

Op die persconferentie maakte Balkenende bekend dat het kabinet wegens de onvolledig en onjuist verstrekte informatie afzag van een verzoek om parlementaire goedkeuring voor het huwelijk van Mabel met prins Friso. Friso kan daardoor geen koning worden.
Bron: De Morgen

De commentaren zijn gesloten.