31-08-07

Prinses Diana herdacht in Londen

De hekken van Kensington Palace hangen weer vol.
In Parijs, bij de Seinetunnel waarin Diana verongelukte, werd vannacht al een wake gehouden.
De initiatiefnemers: prins Harry en William.
Bryan Adams zou ooit 'iets' gehad hebben met Di.
Richard Branson en zijn vrouw Joan.
Cliff Richard, een beetje te uitgelaten voor de gelegenheid.
Elton John, beetje verwaaid.
Twee minuten stilte bij Harrods.

In Parijs en Londen is het tienjarig overlijden van prinses Diana herdacht. Op 31 augustus 1997 reed de auto waarin de ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles zat tegen een pilaar in een tunnel in Parijs, tijdens een achtervolging door paparazzi. Daarbij kwamen Diana, haar vriend Dodi Al Fayed en de bestuurder van de Mercedes om het leven.

Kensington Palace en tunnel
Honderden mensen lieten bloemen, foto's en briefjes achter aan de poorten van Kensington Palace, de woning van Lady Di. Dezelfde taferelen in Parijs, bij de tunnel waarin Diana verongelukte.

William en Harry
Om 12 uur onze tijd vond in de Guards Chapel van de Wellington Barracks in Londen de officiële herdenking van 'The People's Princess' plaats. De dienst is het initiatief van de zoons van Diana, de 25-jarige prins William en de 22-jarige prins Harry, die op 1 juli ook al een groot herdenkingsconcert voor hun moeder organiseerden in het Wembley stadion in Londen. Zij hielden ook een toespraak tijdens de herdenking, net zoals Lady Sarah McCorquodale, de zus van Diana.

Favoriete muziek
Tijdens de herdenkingsceremonie werd de favoriete muziek van Diana ten gehore gebracht, onder meer van Rachmaninov en Mozart. Er werd vier hymnes gezongen, waaronder 'I vow to thee, my country', dat ook werd gezongen tijdens de huwelijksvoltrekking tussen Charles en Diana in 1981.

Royaly, politici en celebrities
Meer dan dertig leden van de Britse koninklijke familie zullen aanwezig zijn bij de herdenking, onder wie koningin Elizabeth. Ook prominente Britten als premier Gordon Brown, de ex-premiers Tony Blair en John Major, Elton John, Cliff Richard en fotograaf Mario Testino wonen de dienst bij. Ook zijn alle twaalf bruidsmeisjes en -jonkers van het huwelijk van Charles en Diana uitgenodigd, net als afgevaardigden van goede doelen die Diana steunde, zoals het Landmine Survivors Network en de National Aids Trust.

Zonder Camilla
Grote afwezige is de huidige vrouw van kroonprins Charles, Camilla Parker Bowles. Zij was wel uitgenodigd door William en Harry, maar zag er vanwege kritische geluiden toch vanaf te komen. Camilla was de minnares van kroonprins Charles toen hij nog getrouwd Andere opvallende afwezigen zijn Paul Burrell, de butler van Diana die na haar dood twee gossipboeken over haar schreef, en Mohammed Al Fayed, de vader van de eveneens omgekomen Dodi, die er van overtuigd is dat het ongeluk het gevolg was van een samenzwering. Hij hield twee minuten stilte in zijn Londens shoppingparadijs Harrods.

17:50 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herdenking, dood, prinses diana, londen, engeland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.