05-09-07

Publiek kan gluren in zuidpoolbasis Elisabeth

De International Polar Foundation (IPF) heeft in aanwezigheid van prins Filip de Zuidpoolbasis Princess Elisabeth voorgesteld. De nieuwe Belgische poolbasis is de eerste 'zero emission'-basis.

De basis draait volledig op hernieuwbare energie zodat er geen uitstoot is van broeikasgassen. Bovendien wordt 75 procent van het gebruikte water herbruikt.

Tour & Taxis
Het team van projectleider Johan Berte bouwde de basis op de terreinen van Tour & Taxis bij wijze van test. Dat is volgens hem een "cruciale stap". "Antarctica is niet de plaats voor experimenten", zei Berte. Zo kon het team ervaring opdoen en werd al het gereedschap getest en geoptimaliseerd. Het publiek kan de basis bezoeken van 6 tot 9 september. Daarna wordt de Princess Elisabeth afgebroken en verscheept naar Antartica.

Met het project wil de IPF het belang van poolonderzoek onderstrepen in het onderzoek naar de opwarming van de aarde. Ook Alain Hubert ziet hierin een uitdaging. "Als wij erin slagen om nuluitstoot te verwezenlijken in de extreme omstandigheden van de Zuidpool, moet dat elders in de wereld ook kunnen", aldus de bekende Belgische poolreiziger.

 

Bron: Gazet Van Antwerpen

De commentaren zijn gesloten.