28-09-07

Prins Amadeo legt eed af in het kader van reserveofficieren

Ook de ouders van prins Amadeo - prinses Astrid en prins Lorenz - waren aanwezig.


Prins Amadeo, de oudste zoon van prinses Astrid en aartshertog Lorenz, heeft de eed afgelegd in het kader van de reserveofficieren. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid aan de Koninklijke Militaire School (KMS). De ouders van de 21-jarige prins waren aanwezig, evenals uittredend minister van Defensie André Flahaut.

"Deze benoeming is symbolisch, in die zin dat ze erop wijst dat het Belgische leger behoefte blijft hebben aan jonge krachten die zich naast hun hoofdbezigheid op tijd en stond ten dienste willen stellen van de gemeenschap en bereid zijn regelmatig aan oefeningen en operaties deel te nemen", zegt legerwoordvoerster Ingrid Baeck.

De benoeming van prins Amadeo volgt op zijn vorming aan de KMS tijdens het academiejaar 2004-2005. De prins zet momenteel zijn studies voort aan de London School of Economics.

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

26-09-07

Prins Filip en prinses Astrid vervangen koning

astrid.jpgPrins Filip en prinses Astrid zullen koning Albert tijdens bepaalde officiële taken vervangen, nu de vorst extra rust voorgeschreven kreeg. Door de huidige politieke situatie heeft koning Albert niet genoeg kunnen rusten na zijn heupoperatie. De geplande reis naar Ierland wordt voorlopig niet uitgesteld, zo laat het paleis woensdag weten. "De koning herstelt goed van zijn heupoperatie", aldus het paleis. "Maar deze laatste maanden hebben zeer veel van zijn energie gevergd. Die vermoeidheid kan te wijten zijn aan de moeilijke regeringsvorming. Daarom werd, in samenspraak met de artsen van de vorst, beslist om de activiteiten van de koning wat terug te schroeven." Het programma van de koning zal beperkt worden tot politieke audiënties die vooral te maken hebben met de lopende regeringsvorming en de overhandiging van de geloofsbrieven. Tijdens andere officiële bezoeken zal de vorst vervangen worden door prinses Astrid en prins Filip. Zo trekt de prins op 3 oktober naar Europalia 2007 en bezoekt Astrid op 24 oktober het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

Koning Albert moet rusten

koning albertKoning Albert II moet op doktersadvies zijn activiteiten beperken. De vorst is niet ziek, maar zou sinds zijn heupoperatie in juni onvoldoende tijd hebben gehad om te rusten.

In juni werd de 73-jarige Albert II geopereerd aan de heup nadat hij bij een val de hals van zijn rechterdijbeen had gebroken. De normale herstelperiode bij zo'n operatie is drie maanden. De algemene gezondheidstoestand van de vorst is goed, maar hij heeft de laatste maanden onvoldoende tijd gehad om te rusten na zijn operatie, zo stelt het paleis. Dat gebrek aan rust zou onder meer een gevolg zijn van de moeizame regeringsvorming.

Daarom is op doktersadvies beslist de activiteiten van de koning in te perken. Het programma van de koning wordt beperkt tot politieke audi‘nties die vooral te maken hebben met de lopende regeringsvorming. Ook het staatsbezoek aan Ierland en de overhandiging van de geloofsbrieven blijven op de agenda staan.

Zodra de regering gevormd is, moet de koning volgens het paleis verder genezen "met een periode van rust en herstel".

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

23:33 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, rusten, belgie, heupoperatie |  Facebook |

13-09-07

RTBF dacht dat Prins Laurent flauwe grappenmaker was

Prins Laurent is altijd wel te vinden voor een grapje, maar deze keer was hij bloedserieus.


Prins Laurent, heeft getelefoneerd met journaliste Marie-Pierre Deghaye. De journaliste dacht dat het om een grap ging en legde de telefoon neer.

Daarop belde de prins met journalist Jean-Claude Defossé, die ook dacht dat het om een grap ging. Nadien realiseerde de journalist zich dat de prins ongerust was over wat er in de reportage zit. De reportage gaat over de entourage rond prins Laurent.

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

09:57 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins laurent, reportage, rtbf, marie-pierre deghaye, grap, belgie |  Facebook |

12-09-07

Persoonlijk fortuin van koning bedraagt 12,4 miljoen euro

Het persoonlijke fortuin van koning Albert II bedraagt zo'n 12,4 miljoen euro. Dat meldt het koninklijk paleis woensdag in een reactie op de cijfers die in de pers verschenen. Het bedrag dat in 2001 door het koninklijk paleis werd bekendgemaakt, geldt nog steeds, aldus de woordvoerder van het paleis. "Alle andere schattingen met betrekking tot het persoonlijke fortuin van de koning zijn verzonnen. Er wordt waarschijnlijk verward met het fortuin van de Koninklijke Schenking of met de gebouwen die de staat ter beschikking stelt van de vorst", legt Pierre-Emmanuel De Bauw uit. Het persoonlijk fortuin van de koning bestaat voornamelijk uit een eigendom in het Franse Châteauneuf de Grasse, een jacht en een kapitaal van ongeveer 12,4 miljoen euro.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

15:12 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: fortuin, koning albert, belgie, koninklijk paleis |  Facebook |

10-09-07

Paola, een beeld van een vrouw

ReinePaola'Paola, dolce Paola. In un mio sogno mi son permesso.' Zeventig wordt ze intussen, de Italiaanse prinses Paola, die in 1958 het hart van toen nog prins Albert veroverde en enkele jaren later door Adamo zo smachtend werd bezongen.

Voor de VRT is het een uitgelezen gelegenheid om het archiefmateriaal van de voorbije vijftig jaar nog eens op te duikelen en er Een beeld van een vrouw van te maken. Samen met stukken exclusieve interviews biedt dit biografische portret een blik op de koningin der Belgen, die door haar stilzwijgen nog steeds als een van de meest mysterieuze figuren van het koningshuis geldt.

Geboren op 11 september 1937 in Italië als de jongste van zeven kinderen in het eeuwenoude geslacht Ruffo di Calabria leert ze de latere Belgische koning kennen op de kroningsplechigheid van paus Johannes XXIII. Hun huwelijk in 1959 zorgt al meteen voor een netelige kwestie: op verzoek van het hof wordt eerst voorzien dat de paus de verbintenis persoonlijk zal inzegenen, maar de Belgische regeringsleiders zijn het daar niet mee eens en het paar trouwt in Brussel. Het blijkt slechts een voorbode van meer onheil.

Volgens ingewijden klikt het ook niet bijster goed met schoonzus Fabiola, die zich te veel met de opvoeding van Paola's ook al niet makkelijke kinderen inlaat, en ze krijgt nogal wat kritiek op haar gebrekkige kennis van het Nederlands.

Hoewel ze jaren lang hun best hebben gedaan om de schijn van het huwelijksgeluk hoog te houden, is het in België al langer geweten dat Alberts scheve schaats - zijn affaire zou meer dan vijftien jaar geduurd hebben - niet zonder gevolgen is gebleven. In de ogen van het volk maakt het Paola wel een menselijker koningin, net als het feit dat ze bij officiële gelegenheden vaak ongeïnteresseerd kijkt en zelfs niet eens lijkt te luisteren.

Even hartelijk als schoondochter Mathilde zal ze niet meer worden, maar tegenover haar devote onderdanen toont ze zich wel steeds elegant en beleefd. Dat ze voor haar zeventigste verjaardag ook achthonderd Belgen die zich het lot van kinderen in moeilijkheden aantrekken, heeft uitgenodigd, bewijst eens te meer dat ze haar rol als koningin vooral sociaal ziet.

 

Bron: Knack 

14:33 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canvas, koningin paola, belgie, verjaardag, portret, televisie |  Facebook |

Andrea Bocelli verkoopt huis Paola

Het huis in Ronchi (Toscane) waar koningin Paola in haar jeugd haar vakanties doorbracht, is momenteel eigendom van zanger Andrea Bocelli. Die heeft echter beslist om het huis te verkopen voor 8 miljoen euro.

Enkele Engelsen hebben inmiddels hun interesse laten blijken. Ze zouden er grote feesten, onder andere huwelijksfeesten, willen organiseren, aldus de broer van de zanger. De villa telt 20 kamers en evenveel badkamers. Andrea Bocelli woonde tussen 2003 en 2004 anderhalf jaar in het huis.

 

Bron: Het Nieuwsblad